Bagai sudah menjadi trend, pengguna aplikasi TikTok  akan sedaya upaya menghasilkan ‘content’ terbaik bagi mengejar jumlah followers dan likes. Ada bagus dan ada tidaknya guys.

Aplikasi TikTok memang popular sebagai apps yang happening dan menceriakan ramai penggunanya serta penonton. Namun, ini bukan kali pertama juga aplikasi ini menjadi punca nyawa penggunanya ‘melayang’.

Menyamar Jadi ‘Malaikat Maut’ Di TikTok, Remaja Betul-Betul Temui Ajal

Dalam satu kejadian di Bekasi, Jawa Barat, keterujaan sekumpulan remaja yang menyamar sebagai ‘malaikat maut’ untuk membuat prank pada orang ramai berakhir dengan tragedi apabila salah seorang dari mereka dilaporkan maut setelah dilanggar oleh sebuah trak.

Ingin nampak lain dari yang lain, sekumpulan remaja membahayakan nyawa melakukan prank untuk kandungan TikTok dengan tema ‘malaikat maut’.

IKLAN

Difahamkan, semua remaja terbabit telah menghalang laluan di lebuhraya RE Martadinata, Bekasi, tetapi nasib mereka tidak baik apabila brek sebuah trak tidak berfungsi secara tiba-tiba dan tiga dari mereka yang berdiri di situ telah dilanggar.

Menyamar Jadi ‘Malaikat Maut’ Di TikTok, Remaja Betul-Betul Temui Ajal
Sumber Gambar Via Tribun News

Seorang dari mereka yang berusia 16 tahun meninggal dunia di tempat kejadian kerana mengalami kecederaan yang teruk di bahagian kepalanya. Manakala, dua lagi yang lain cedera parah dan masih dirawat di Hospital Cikarang.

Sementara itu, Polis Bekasi mengesahkan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa remaja terbabit meninggal dunia kerana sedang membuat kandungan untuk TikTok.

IKLAN

“Dia disyaki sedang membuat kandungan dengan menghalang laluan sebuah trak di lebuh raya,” kata pegawai polis, Argo Yuwono.

“Ini adalah kesalahan dan boleh didakwa di mahkamah kerana tindakan tersebut membahayakan nyawa mereka dan orang lain,” katanya lagi

IKLAN

Ketua Polis Bekasi, Hendra Gunawan pula mengatakan bahawa pihaknya akan mengambil tindakan terhadap pencipta kandungan yang mempunyai niat jahat. Mereka juga boleh didakwa kerana membuat kandungan berbahaya seperti memberhentikan trak yang sedang bergerak.

***

Artikel ini tidak ditulis bertujuan untuk meletakkan pengguna TikTok di bawah spotlight tapi perlu dijadikan pengajaran. Dalam pada kita bergembira untuk mencipta video terbaru bagi tontonan followers, kami berharap agar kita semua menjaga keselamatan dan kesihatan diri sendiri terlebih dahulu.

Sumber: Tribun News

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI