Demi membendung penularan wabak Covid-19 di Malaysia, pelakon Ummi Nazeera mengikut saranan kerajaan mengkuarantin diri selama 14 hari selepas pulang dari luar negara.

Ummi berkata dia juga mengambil inisiatif sendiri dengan menjalani ujian saringan di hospital swasta yang menyediakan perkhidmatan tersebut.

Kepada yang pernah ke luar negara baru-baru ini, saya sarankan untuk buat ujian saringan Covid-19 ini walaupun Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) suruh kuarantin sahaja.

IKLAN

Ummi Nazeera membuat ujian ini secara pandu lalu sahaja , dan keputusan boleh didapati dalam masa 10 minit sahaja, tidak dinafikan harganya agak mahal tapi apa lah sangat dibandingkan dengan nyawa kita.

View this post on Instagram

Syukur Alhamdulillah … The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni .. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni… Walaupun KKM suruh quarantine sahaja.. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi utk buat confirmation test ni .. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya . Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap ! Pada masa yg sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yg tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan. Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs PS: Ummi buat di MSU… Kos RM550 . Pencerahan buat yg bertanya .

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera) on

Dalam masa yang sama, Ummi sempat memberikan pesanan kepada orang diluar sana agar patuhi arahan pihak berkuasa andai kata tidak mahu menjalani ujian kesihatan jika ada travel sebelum ini.

IKLAN

IKLAN

Apapun, penulis setuju dengan Ummi Nazeera 100%, kalau ada duit travel tak kan tak boleh buat ujian Covid-19 ni kan. 

Sumber : Instagram Ummi Nazeera