Foto Via Pexels

Pernah tak berlaku bila tiba-tiba mata bergerak-gerak atau berkedip sebelah kiri atau sebelah kanan dengan sendirinya? Memang tak boleh nak dikawal, dan ia cukup menganggu.

Mata Bergerak-Gerak Tiba-Tiba Atau Berdenyut-denyut. Bukan ‘Petanda’, Ini 6 Punca!

Ia dikenali sebagai ‘Eye twitching’ atau Myokymia ini adalah kerdipan mata yang berlaku pada bahagian otot muka. Dalam bahasa melayunya ia diterjemahkan sebagai mata berkedip-kedip atau juga dipanggil mata bergerak-gerak.

ARTIKEL BERKAITAN : Tular Model Cantik Warna Mata Sebelah Biru Sebelah Coklat. 7 Fakta Tentang Heterochromia

Kerdipan mata ini boleh berlaku di bahagian bawah dan atas mata. Ada setengah mitos orang tua mengatakan ia merupakan ‘petanda, sesuatu perkara akan berlaku. Betul ke?

Mata Bergerak-Gerak Tiba-Tiba Atau Berdenyut-denyut. Bukan ‘Petanda’, Ini 6 Punca!

Nama pun mitos kan jadi mari kami kongsikan punca-punca terjadinya eye twitching ini.

1. Terlalu penat

Kekurangan tidur yang juga disebabkan oleh tekanan atau sebab-sebab lain mampu menjadi penyumbang kepada kekejangan kelopak mata. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu mendapatkan tidur yang cukup.

IKLAN

2. Stress

Reaksi tubuh badan setiap manusia adalah berbeza-beza. Salah satu tandanya adalah berkaitan dengan ketegangan mata. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengurangkan punca stress atau tekanan bagi mengelakkan daripada berlakunya eye twitching ini.

3. Kekeringan mata

Lebih daripada separuh warga tua mempunyai masalah mata kering. Selain itu, masalah ini juga sering terjadi kepada pengguna komputer, pengambil ubat (antihistamin, antidepressant) dan pemakai kanta sentuh.

4. Ketegangan mata

Dalam keadaan tertekan, mata akan bekerja dengan lebih kuat. Hal ini akan menyebabkan berlakunya eye twitching.

IKLAN

Penggunaan komputer atau telefon bimbit pada jangka masa yang lama juga boleh menjadi salah satu faktor kepada masalah ini.

5. Alergi

Mereka yang mempunyai masalah alergi akan mengalami simptom seperti gatal, bengkak dan mata berair. Sekiranya mata tersebut digosok, ia akan menyebabkan pembebasan histamin pada tisu dan air mata. Histamin ini boleh mengakibatkan eye twitching.

Untuk mengatasi masalah ini, ubat titis mata atau tablet antihistamin boleh digunakan untuk mengurangkan eye twitching. Walau bagaimanapun diingatkan bahawa antihistamin akan menyebabkan mata menjadi kering. Oleh itu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang antihistamin.

6. Kafein dan Alkohol

IKLAN

Sesetengah pakar berpendapat bahawa pengambilan kafein atau alkohol yang berlebihan akan menyebabkan berlakunya eye twitching.

Sementara itu, sesetengah masyarakat mengatakan bahawa mata berkedip ini mempunyai kaitan dengan dengan hati dan perasaan. Malah, ada juga yang cuba meramal masa depan dengan mengatakan akan terjadi sesuatu yang tidak disangka-sangka sama ada perkara itu baik atau tidak baik.

Semoga informasi ini membantu korang yang alami mata bergerak ini.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI