Sejak dua menjak ini, banyak isu yang menyebabkan netizen berang mempersoal pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dikalangan selebriti, ahli politik, instafamous dan sebagainya. Bagi masyarakat, golongan ini sepatutnya menunjukkan kelakuan yang baik agar dapat dijadikan contoh kepada masyarakat. Tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Baru-baru ini, Shahrulezad Mohameddin atau lebih mesra dengan sapaan Budak Ijat menerusi perkongsian di Instagram berkongsi dan menempelak sebahagian masyarakat yang didakwanya hipokrit kerana hanya pandai memaki dan mencerca golongan ‘kayangan’ melanggar SOP, sedangkan sebahagian dari mereka sendiri juga berbuat demikian.

IKLAN

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shahrulezad mohameddin (@budakijat)

IKLAN

“Kita adalah sebahagian masyarakat yang hipokrit. Kalau artis, selebriti, ahli politik, instafamous langgar SOP, sampai ke lubang cacing kita dok kutuk, maki dan cerca. Tapi bila kita yang buat? Apooo!

“Kalau macam ini punya ramai manusia, dah rupa macam ulat taik. Jangan mimpi SOP akan terjaga, memang taklah,” katanya merujuk pada video yang dikongsikan.

“Kalau ikutkan rasa kecewa saya ini, saya sebenarnya setuju sangat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dilaksanakan semula, no mercy.

“Baiklah kerajaan bertegas, tiada gunanya kalau ada perintah darurat jika rakyat masih tidak faham akan realiti sebenar. Rakyat kita tamak, mereka nak kerajaan faham akan kesusahan mereka gara-gara pandemik. Tetapi apabila kerajaan cuba memberi kelonggaran seperti ini, inilah balasan yang kerajaan dapat.

“So tutup sajalah segala bazaar bagai itu. No wedding, no gathering, no raya, no merentas daerah atau negeri. Even no shooting! Buat macam Wuhan terus. Kurung kita semua yang degil ini.

“Sakit memang sakit tetapi kalau dah degil sangat, itu saja ubatnya. Atau mungkin kerajaan buat semula restriction broder bagai. No PKP, no SOP, no social distancing, no vaccination program. Biar diorang semua kena Covid.

“Kalau terkena Covid, lantakkan saja diorang macam tu saja. Frontliner tak payah buat apa-apa. Paling-paling bagi saja panadol. Nak mati ke, nak hidup ke lepas tu suka hati dioranglah. Makin dilarang, makin dipesan makin bodoh jadinya. Seorang-seorang tak bersalah.

“Kita ingat kita ini kebal ke? Kita tak terfikir ke disebabkan kedegilan kita selang dua minggu dari sekarang akan ada yang mati kerana Covid? Mungkin parents kita, mungkin anak kita atau silap-silap kita sendiri yang mati hanya kerana kemaruk nak berbazaar ramadan. Sia-sia saja mati disebabkan kedegilan kita. Our ignorance.

“Sorry, saya give up dah dengan perangai orang kita. Lantak koranglah kalau nak mampos kerana Covid sekalipun. Aku dah tak nak rasa kesian lagi dah. Tahun lepas tak ada bazaar elok je hidup kita. Boleh juga beraya, boleh pula kita shopping online. Tahun ini dah tak boleh? Dah tak reti nak practicekan new norma?” katanya.

Malah kenyataan Shahrulezad itu turut disokong oleh kebanyakan pengikut instagramnya termasuk rakan-rakan artis sendiri seperti Rita Rudaini dan Nad Zainal.

IKLAN

Sumber: Instagram Shahrulezad Mohameddin