Gambar hiasan

Masalah keputihan bukanlah sesuatu yang ‘pelik’ bagi seorang wanita, cuma ia perlu dipastikan sama ada keputihan itu normal atau tidak. Keputihan adalah lelehan air daripada vagina yang berwarna putih atau pun kuning.

Menurut The Diagnosa, ada sesetengah wanita tidak mampu membezakan diantara keputihan yang normal atau tidak kerana menganggap ia sebagai perkara normal, terutamanya jika berlaku sebelum datangnya haid.

Keputihan normal

Apabila seorang wanita itu hampir dengan tarikh datang bulan lendir yang terhasil akan lebih likat serta putih dan selalunya dikaitkan dengan hormon estrogen. Ia berfungsi untuk memelihara bakteria baik didalam vagina dengan mengekalkan pH dan nutrient yang ada.

Untuk masalah ini, ia tidak akan menyebabkan kegatalan ataupun kemerahan pada bahagian vagina dan tidak akan mengeluarkan bau yang tidak enak.

Masalah Keputihan Normal Atau Tidak? Ini Info Yang Perempuan Perlu Tahu
Foto: The Diagnosa

Keputihan tidak normal @ disebabkan jangkitan kuman

Selalunya akan menghasilkan cecair putih yang lebih likat. Kadangkala, ia boleh menjadi warna hijau dan berbau busuk. Berlalu kegatalan pada kawasan vagina disebabkan bakteria tersebut menghasilkan kompaun yang menyebabkan iritasi dan keradangan dikawasan tersebut.

Oleh yang demikian, sekiranya korang mengalami masalah keputihan tidak normal ini, dapatkan nasihat daripada doktor untuk diberi rawatan yang selanjutnya.

Faktor risiko

1. Hormon

Hormon estrogen merupakan salah satu hormone yang boleh menyebabkan keputihan. Apabila estrogen meningkat, terutamanya ketika haid semakin dekat atau ketika mengandung, seseorang wanita itu akan mengalami keputihan. Namun begitu, keputihan jenis ini selalunya adalah normal.

2. Masalah sistem imun

Individu yang mengalami masalah pada sistem imun akan memudahkan jangkitan kuman berlaku dibahagian faraj. Terutamanya bagi pesakit kencing manis atau jangkitan HIV. Pesakit akan mudah terdedah kepada jangkitan kuman dibahagian vagina yang menyebabkan keputihan.

IKLAN

3. Kebersihan

Alat sulit perlu dibasuh dan dikeringkan agar tidak mendapat jangkitan kuman membiak pada kawasan tersebut. Perbuatan meruang, iaitu membersihkan bahagian dalam vagina sama ada menggunakan tangan atau apa-apa alat adalah tidak digalakkan kerana ia akan mengganggu bakteria baik dalam saluran tersebut.

4. Aktiviti seks yang aktif

Individu yang sentiasa melakukan seks dengan pasangan berlainan mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami jangkitan kuman dikawasan tersebut. Ia juga boleh menyebabkan penyakit berjangkit yang lain seperti HIV, siflis dan gonorrhea.

Rawatan

Rawatan akan diberikan bergantung kepada punca kuman tersebut dan juga status pesakit sama ada dara atau pun sudah berkahwin.

1. Candida albicans

IKLAN

Pesakit yang didapati mendapat jangkitan candida selalunya akan diberi ubat anti-fungal. Bagi pesakit yang sudah kahwin, clotrimazole pessary adalah salah satu ubat yang digunakan iaitu ubat yang dimasukkan ke dalam faraj sebelum waktu tidur. Ia dapat membunuh kulat (candida) dikawasan tersebut.

Tetapi, sekiranya individu itu masih dara, penggunaan ubat makan fluconazole boleh diberikan kepada pesakit.

2. Gardnerella vaginalis dan Trichomonas

Bagi jangkitan kuman ini pula, pesakit akan diberi ubat antibiotik metronidazole untuk membunuh bakteria tersebut.

Masalah Keputihan Normal Atau Tidak? Ini Info Yang Perempuan Perlu Tahu
Foto: Joanna Kosinska

Cara pencegahan

1. Mengelakkan perhubungan seks yang aktif serta berlainan pasangan kerana ia boleh menyebabkan kemasukan bakteria dan kuman dikawasan tersebut

IKLAN

2. Elakkan daripada melakukan aktiviti untuk membersihkan kawasan dalam vagina kerana ia membunuh bakteria baik dalam kawasan tersebut

3. Sentiasa memastikan kawasan vagina dalam keadaan bersih dan kering

4. Basuh alat sulit daripada bahagian hadapan ke belakang. Ini akan mengelakkan daripada bakteria yang berada di dubur menjangkiti kawasan faraj

5. Bagi pesakit kencing manis, kena kawal kandungan gula dalam badan supaya sistem imun dapat berfungsi dengan baik

Masalah Keputihan Normal Atau Tidak? Ini Info Yang Perempuan Perlu Tahu
Foto: Brad Newcomb

Nah, kalau sebelum ini korang mengalami masalah keputihan, diharap informasi ini dapat memberi sedikit pencerahan buat korang semua.

Ingat, jika korang mengalami masalah keputihan yang serius, segeralah berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI