Kalah manusia sebenar macam ni.

Sekilas pandang, ‘wanita’ Korea bernama Rozy ini kelihatan seperti mana-mana remaja perempuan lain dari Seoul, Korea Selatan yang mempunyai paras rupa cantik serta foto-foto menarik di Instagram.

Namun rupa-rupanya, Rozy bukanlah manusia sebenar! Dia ialah ‘manusia maya’ atau virtual human pertama dari negara itu yang dicipta menggunakan teknologi Artificial Intelligence (AI).

‘Gadis’ Ini Peroleh Jutaan Ringgit Daripada Lebih 100 Tajaan, Tapi Dia Bukan Manusia!
Hi Rozy! Sumber Foto : Instagram @rozy.gram

Wow! Nampak macam manusia sebenar kan. Begitulah hebatnya teknologi pada zaman sekarang.

Untuk memberi gambaran mudah, ‘manusia maya’ adalah perkara normal yang dicipta bagi menghasilkan efek orang ramai dalam filem tanpa menggunakan segerombolan pelakon ekstra.

IKLAN

Contohnya seperti dalam filem peperangan (think, Kingdom of Heavens atau Lord of the Rings), filem sci-fi atau filem tragedi seperti Titanic. That is not real actors guys, ‘mereka’ ditambah pada bahagian belakang bagi menampakkan efek orang ramai. Samalah juga dengan Rozy, dia bukan manusia sebenar.

‘Gadis’ Ini Peroleh Jutaan Ringgit Daripada Lebih 100 Tajaan, Tapi Dia Bukan Manusia!
Rozy pun suka selfie macam kita semua. Sumber Foto : Instagram @rozy.gram

Anyway, Rozy dicipta oleh sekumpulan pencipta content Korea yang menggelar diri mereka sebagai Sidus Studio X.

Apa yang menarik tentang Rozy adalah dia tidak akan menyambut hari kelahiran. Ini kerana menurut Sidus Studio X, dia akan kekal berusia 22 tahun sampai bila-bila. Rozy juga buat masa ini sibuk melayan peminatnya di media sosial terutamanya 67,000 orang pengikutnya di Instagram dengan personaliti yang saling tidak tumpah seperti manusia biasa. Kadangkala dia meluncur, minum kopi, terlibat dalam photoshoot atau ‘terbang’ ke Rome, Itali.

‘Gadis’ Ini Peroleh Jutaan Ringgit Daripada Lebih 100 Tajaan, Tapi Dia Bukan Manusia!
Manusia maya pun minat Ryan Reynolds! Sumber Foto : Instagram @rozy.gram
‘Gadis’ Ini Peroleh Jutaan Ringgit Daripada Lebih 100 Tajaan, Tapi Dia Bukan Manusia!
Rozy juga kini bergelar model majalah fesyen. Sumber Foto : Instagram @rozy.gram

Disebabkan populariti yang dimiliki Rozy ini juga, dia khabarnya telahpun menerima lebih 100 tajaan jenama-jenama besar dan kecil di luar sana. Di antara tajaan tersebut juga terselit lapan buah kontrak eksklusif yang lumayan.

IKLAN

Kongsi Ketua Pegawai Eksekutifnya iaitu Baek Seung-yeop, “Kami masih belum dapat memproses semua tajaan ini (kerana terlalu banyak). Buat masa ini, kami telahpun mencapai sasaran dan misi kami (dari segi keuntungan yang diperolehi melalui Rozy).  Saya rasakan Rozy akan mampu mengumpulkan 1 bilion won (kira-kira RM3.5 juta!) lagi sehingga akhir tahun ini dengan projek seterusnya.”

Fuh, kalah gaji manusia biasa.

Rahsia kejayaan projek model ‘manusia maya’ ini mendapat sambutan luar biasa tentulah kerana ia adalah sesuatu yang baharu dan belum pernah dilihat masyarakat sebelum ini.

Seperkara lagi, sebagai ‘manusia maya’, Rozy dapat mengelakkan dirinya daripada apa-apa jenis skandal dan soal privasi yang dihadapi selebriti popular di Korea Selatan. Kedua-dua isu itu selalu menjadi punca kejatuhan ramai selebriti Korea sekaligus menconteng arang pada wajah jenama yang dikaitkan dengannya.

IKLAN

Contoh terdekat adalah seperti Kris Wu (walaupun secara teknikalnya, dia kini bergelar artis China) dan Seungri, bekas ahli Big Bang. Kesemua kontrak melibatkan jenama tajaan serta-merta ditarik daripada dua selebriti tersebut selepas mereka terpalit dengan skandal masing-masing.

ARTIKEL BERKAITAN : Lagi Ada Putuskan Hubungan Dengan Kris Wu, Kini Giliran Persatuan Terkenal China – REMAJA

BACA LAGI : Seungri Terima Hukuman Penjara Selama 3 Tahun – REMAJA

Situasi ini amat berlainan dengan ‘Rozy’ apabila dia tidak wujud pun dalam dunia sebenar. Oleh itu, tiada skandal yang dapat dikaitkan dengannya melainkan syarikat penciptanya tersilap langkah dalam mengeluarkan foto yang tidak disenangi oleh masyarakat.

Tambahan pula, ‘Rozy’ boleh ‘mengembara’ ke mana-mana saja untuk iklan baharunya kerana dalam dunia rekaan grafik, apa sahaja tidak mustahil untuk dilakukan dengan teknologi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI