Apa yang membuatkan seorang manusia cantik?

Diversiti atau kepelbagaian tubuh badan dan rupa paras.

Mangsa ‘Body Shaming’ Seluruh Dunia, Kini Jadi Pakar Motivasi Dan Penulis

Namun, tak semua orang memahami konsep diversiti. Pengguna di media sosial cukup gemar untuk membeza-bezakan maksud perkataan cantik. Dah jadi macam hobi pula untuk mereka mengecam foto orang lain di media sosial dengan perkataan lucah, negatif dan menyinggung perasaan.

Jadi, jom kenali wanita yang selalu kena body shaming seluruh dunia ini. Dilahirkan pada 13 March 1989, Elizabeth Ann Velasque atau lebih dikenali sebagai Lizzie Velasque merupakan seorang penghidap masalah genetik, sindrom Marfanoid-Progeroid-Lipodystrophy yang berpunca daripada mutasi pada gen GBN1 yang merekodkan protein fibrillin.

IKLAN

Mutasi pada gen FBN1 menyebabkan protein fibrillin yang diperlukan tubuh untuk membina tisu penyambung dihasilkan dengan tidak sempurna.

Mangsa ‘Body Shaming’ Seluruh Dunia, Kini Jadi Pakar Motivasi Dan Penulis

Tisu penyambung yang sebegini menyebabkan pesakit akan mempunyai pelbagai masalah kesihatan di seluruh tubuh mereka, namun bahagian yang selalunya terjejas adalah salur darah utama dari jantung, ligamen dan tisu yang menyokong kornea mata.

IKLAN

Disebabkan itu jugalah Lizzie yang merupakan anak kelahiran Texas, Amerika Syarikat ini memiliki masalah untuk menambah lemak dan meningkatkan berat badan terganggu selain daripada memiliki muka yang mempunyai ciri-ciri yang disebutkan di atas sehingga mendapat gelaran individu paling hodoh di dunia dalam satu video yang dimuat naik di YouTube pada tahun 2006.

Mangsa ‘Body Shaming’ Seluruh Dunia, Kini Jadi Pakar Motivasi Dan Penulis

Gambar Lizzie diguna pakai secara meluas di seluruh dunia menjadikan beliau mangsa body shaming di dunia. Dengan berat cuma 26.3kg dan ketinggian sekitar 160cm, di dunia ini termasuk Lizzie hanya ada tiga orang sahaja menghidap penyakit sepertinya.

IKLAN

Beliau kemudiannya secara terbuka membincangkan mengenai masalahnya di khalayak ramai dan kini bekerja sebagai pakar motivasi dan penulis untuk menyedarkan orang ramai mengenai penyakitnya dan gejala buli dalam kalangan masyarakat.

Ini ucapan Lizzie dalam pautan di bawah berbentuk kelompok sel fiber kolagenase berfungsi sebagai ‘pembina’ pelbagai struktur dan fungsi dalam tubuh manusia. – memegang tulang, otot dengan tulang, antara otot dengan otot, ligamen, kartilaj kornea, saluran darah dan saluran pencernaan.

So korang jangan nak body shaming orang suka hati je k…kita tak tahu disebalik apa yang berlaku.