Sebelum ini beberapa bandar di dunia telah dikenakan perintah sekatan pergerakan masuk dan keluar (lockdown).Ia selepas virus pedemik koronavirus baharu (Covid-19) yang semakin menular.

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

Semalam, gara-gara poster ‘Malaysia Lockdown’ yang tular di laman media sosial, ramai rakyat Malaysia yang cemas dan terpinga-pinga sama ada ia adalah benar ataupun palsu.

Namun ianya adalah tidak benar dan palsu.

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

Namun jika  ‘Lockdown’ ini benar-benar berlaku di Malaysia, Ini  yang boleh kita lakukan.Kini banyak negara telah mengeluarkan perintah ‘lockdown’ dan pastinya rakyat Malaysia juga terkesan sama jika kerajaan Malaysia juga mengeluarkan perintah yang sama, apa yang perlu rakyat lakukan.

Terdapat beberapa cara dan nasihat dari pakar yang boleh kamu lakukan jika situasi ‘lockdown’ berlaku.

  1. Jangan Terlalu Menyendiri

Jika berlaku perintah berkurung, jangan terlalu menyendiri dan mengkuarantinkan diri kamu dari orang sekeliling kamu. Sepanjang tempoh ‘lockdown’ ini, kamu boleh menghubungi rakan dan ahli keluarga, bertanya khabar serta kesihatan mereka.

Sekurang-kurangnya dengan mengambil berat sesama sendiri tidak membuatkan diri kamu berasa sunyi dalam situasi getir sebegini.

2. Simpan Bekal Makanan

IKLAN

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

Mula simpan bekal makanan di rumah, tetapi pastikan barang yang di beli boleh di simpan dan digunakan untuk jangka masa yang panjang. Satu lagi, elakkan membeli barang yang tidak perlu agar tidak berlaku pembaziran, dalam masa-masa getir sebegini gunakan wang dengan bijak.

3. Cergaskan Diri Dengan Bersenam

Tertekan berkurung di rumah, kamu boleh lakukan aktiviti seperti bersenam di rumah. Dengan bersenam diri kamu pun akan berasa segar dan cergas setiap hari.

4. Rumah Bersih, Barulah Virus Tak Ada

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

Dijangkiti oleh virus adalah satu yang ditakuti oleh semua orang, oleh itu penting untuk kita semua pastikan bukan saja diri bebas dari kuman. Malah di rumah juga bebas kuman, dalam tempoh sebegini wajib bersihkan setiap sudut rumah dengan pembasmi kuman sama ada yang di buat sendiri atau guna yang sedia ada di pasaran.

IKLAN

5. Guna Internet Sebaik Mungkin

Sepanjang tempoh berkurung berlaku, kamu juga boleh menghabiskan masa dengan melayari internet dan mengetahui perkembangan semasa dalam dan luar negara setiap hari. Selain itu, kamu juga boleh mencari tips-tips menarik yang boleh dilakukan di rumah dan kongsikan bersama rakan dan ahli keluarga.

6. Plan Aktiviti Hiburan Sendiri

Siapa kata di rumah tidak boleh berhibur seperti di China, ibubapa di sana mencipta pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama anak-anak mereka di rumah, sepanjang tempoh perintah berkurung berlaku. Antaranya mengadakan mini ‘fun fare’, aktiviti bermasak, pertandingan meneka gambar dan banyak lagi idea menarik yang mereka lakukan sepanjang tempoh ‘lockdown’ berjalan.

7. Lakukan Kerja Dari Rumah

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

IKLAN

Bagi yang bekerja pula, dalam perintah berkurung kamu hendaklah menyelesaikan segala tugasan yang diberikan oleh bos di rumah. Pastikan kamu dan rakan sekerja yang lain kekal berhubung menerusi email dan ruang chat bagi menyelesaikan hal-hal kerja sepanjang tempoh ‘lockdown’ dijalankan.

8. Jika Tertekan, Befrienders Ada Sebagai Teman

Jika kamu atau ada kenalan yang kamu kenali berasa risau dan terlalu cemas dengan perintah ‘lockdown’ yang dijalankan, apa yang boleh kamu lakukan adalah mendapatkan khidmat pakar Befrienders dan jangan menyendiri sehingga memberi kesan buruk pada diri mahupun orang sekeliling.

9. Jaga Kebersihan Diri, Patuhi Saranan KKM

Malaysia “LockDown”? Jangan Panik , Ini 10 Tip Kena Tahu & Persiapkan!

Sepanjang tempoh perintah berkurung berlaku, pastikan kamu sentiasa menjaga kebersihan diri dan kerap membasuh tangan dengan sabun, pakai hand sansitizer dan topeng penutup mulut serta minimakan sentuhan bersama orang lain.

Apa yang penting, jika negara mengisytiharkan perintah ‘lockdown’ di harap kita semua tidak panik, tanganinya dengan tenang dan ikuti arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan dan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Apa Itu Lockdown
Untuk pengetahuan ‘Lockdown’ atau berkurung merupakan situasi di mana rakyat tidak dibenarkan masuk atau keluar dari bangunan atau kawasan sesuka hati atas faktor kecemasan. Seperti contoh di Wuhan, di mana rakyat mereka tidak dibenarkan masuk dan keluar dari bangunan kediaman mereka sesuka hati, hatta ke pasar dan farmasi bagi mendapatkan bekalan kerana khuatir penularan virus Covid-19 semakin berleluasa.

Tapi paling penting, jangan panik dengan khabar angin sebelum KKM atay kerajaan mengeluarkan apa-apa kenyataan.

Sumber : Buzzfeed

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI