Sebagaimana kita sedia maklum, sebelum bertemu bulan Ramadan pasti kita akan menempuh satu malam mulia iaitu malam Nisfu Syaaban.

Nisfu Syaaban jatuh pada malam ini dari waktu Maghrib sebentar tadi hinggalah sebelum Maghrib esok dan ia mempunyai banyak kelebihan.

Nisfu bermaksud separuh (Nisf); oleh itu Nisfu Syaaban yang jatuh pada malam ke-15 bermaksud separuh daripada bulan Syaban.

Malam ‘Pintu Langit’ Dibuka, Nisfu Syaaban Jatuh Pada Hari Ini

Nisfu Syaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar. Nisfu Syaaban merupakan detik di mana buku catatan amalan Muslimin dan Muslimat selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan baharu.

Kelebihan ini ada disebut menerusi beberapa hadis sahih.

Antaranya adalah daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

“Apabila tiba malam nisfu Syaaban, Allah SWT mengampunkan hamba-Nya kecuali orang yang syirik dan juga orang yang bermusuhan.”

Lalu, sewajarnya umat Islam mengutip peluang ini untuk memperbanyakkan ibadah.

 

IKLAN

1. Terus Berdoa

Sebuah hadis dari Abu Bakar r.a., bahawa Nabi SAW bersabda:

“Rahmat Allah S.W.T. turun ke bumi pada malam nisfu Syaaban. Dia akan mengampuni segala sesuatu kecuali dosa syirik dan orang yang dalam hatinya tersimpan kebencian (kemunafikan)” HR al-Baihaqi

Tidak ada doa khusus yang diturunkan Baginda SAW untuk dibaca pada malam ini. Oleh itu, bacalah apa jua doa dan mintalah sebanyak-banyaknya pemintaan terutama keampunan daripada Allah SWT.

 

2. Banyakkan Syahadah

Kalimah syahadah adalah kalimah yang paling mulia. Kalimah ini seeloknya dibaca pada bila-bila masa terutama pada malam nisfu Syaaban.

IKLAN

 

3.Banyakkan Istighfar

Kita juga dituntut memperbanyakkan membaca istighfar untuk memohon pengampunan daripada Allah SAW. Itu kerana pada malam ini, Allah berjanji akan mengampunkan segala dosa hambanya kecuali dosa syirik. Hidupkan malam Nisfu Syaaban dengan solat sunat dan beristigfar.

 

4.  Solat sunat terutama Qiamulail

Menurut Riwayat al-Hasan, para sahabat Nabi Muhammad SAW pernah menyampaikan kepadanya akan keutamaan solat nisfu Syaaban.

IKLAN

“Barang siapa yang mendirikan solat sunat di malam nisfu Syaaban maka Allah SWT akan memandangnya sebanyak 70 kali. Dan setiap pandangan Allah akan mengabulkan 70 keperluannya. Adapun pandangan paling dekat adalah pengampunannya.”

Lafaz niatnya adalah:

Malam ‘Pintu Langit’ Dibuka, Nisfu Syaaban Jatuh Pada Hari Ini

Usolli Sunnata Lailati Nisfi Sya’bana Rak’ataini Lillahi Taala 

Terjemahannya dalam Bahasa Melayu:

Sahaja aku solat sunat malam nisfu Syaban dua rakaat kerana Allah Taala

Semoga kita menghidupkan malam nisfu Syaaban dengan ibadah-ibadah yang dituntut dan beroleh rahmat serta pengampunan Allah SWT

InsyaAllah, sama-sama kita maximize kelebihan yang boleh diperolehi.

Sumber : 1, 2