Pantang dapat notification sales di telefon pintar. Laju je klik dan shopping!

Korang tahu tak dunia perniagaan di retail store di Amerika Syarikat dan Eropah kini semakin mengecil dan tidak mendapat sambutan? Mengapa perkara ini berlaku?

Jangan Main-Main, Selalu Shopping Online Petanda Ada Masalah Mental!

Ini kerana kuasa membeli generasi baru kini lebih terarah kepada pembelian secara talian atau online shopping. Pada masa kini, bukan sahaja pelbagai jenis barangan yang ditawarkan dalam talian malah segala macam servis juga boleh dibeli dan dipesan menerusi telefon pintar sahaja.

Tapi awas ye!

Ahli psikoterapi telah membuktikan bahawa ketagih membeli-belah dalam talian merupakan satu masalah kesihatan mental. Menurut Dr. Müller yang merupakan seorang pakar psikoterapi di Hannover Medical School dari German ini berkongsi tentang kajian yang dilakukan oleh dirinya dan juga rakan sekerja.

Jangan Main-Main, Selalu Shopping Online Petanda Ada Masalah Mental!

Berdasarkan kajian bersama 122 orang pesakit yang mendapatkan bantuan tentang masalah yang mereka hadapi iaitu ketagihan membeli-belah dalam talian yang teruk.

IKLAN

Kadar tekanan dan anxiety yang tinggi

Semasa kajian dijalankan, para saintis mendapati pesakit yang berlawan dengan rasa ketagih yang teruk selalunya mempunyai kadar tekanan dan anxiety yang tinggi. Para pengkaji percaya rasa ketagih untuk membeli barangan dalam talian menjadikan individu tersebut berubah kepada shopaholic.

Jangan Main-Main, Selalu Shopping Online Petanda Ada Masalah Mental!

Individu shopaholic ini pula sanggup menghabiskan masa berjam-jam menghadap telefon atau komputer mereka semata-mata ingin mencari barang yang di minati tanpa rasa perlu bergaul dengan masyarakat serta tanpa perlu keluar dari rumah mereka sendiri.

IKLAN

Punca Ketagih Membeli-Belah Dalam Talian

Pakar mendapati individu yang ketagih membeli-belah secara dalam talian ini gemar mendapatkan tawaran promosi di dalam talian ini kerana promosi di dalam talian tidak sama seperti di stor fizikal. Dengan membeli di dalam talian, mereka akan mendapati barang yang berkualiti dengan harga yang jauh lagi murah berbanding membeli di kedai fizikal.

Jangan Main-Main, Selalu Shopping Online Petanda Ada Masalah Mental!

Kalau korang nak tahu, gejala-gejala yang dialami oleh individu seperti ini memerlukan perhatian kesihatan yang serius oleh pakar. Ini kerana kesan ke atas kesihatan mental kepada diri individu tersebut akan membawa kepada rasa tekanan yang ekstrem serta pelbagai masalah psikologi yang lain.

IKLAN

Perlu Dapatkan Rawatan

Paling bahaya, penyakit ini mampu membuatkan kehidupan menjadi sukar dan serabut seperti masalah dalam perhubungan, hutang-piutang dan keadaan rumah yang semak dengan pelbagai barangan yang di beli.

Jangan Main-Main, Selalu Shopping Online Petanda Ada Masalah Mental!

Kini tiba masa masalah BSD dikenali sebagai salah satu masalah mental yang serius agar dapat membantu pesakit-pesakit agar tidak menjadi lebih kronik.

Ish takut pulak sebab penulis pun pantang nampak sales online juga…hiks!

Sumber 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI