Dunia hari ini kehilangan seorang legenda bola sepak yang telah memberi inspirasi kepada ramai orang. Pele atau nama sebenarnya Edson Arantes do Nascimento,82, disahkan meninggal dunia pada 29 Disember 2022 jam 3.27 petang (waktu Brazil) berikutan kegagalan fungsi pelbagai organ.

Kemerosotan tahap kesihatannya ini disebabkan oleh penyakit kanser kolon yang dihidapinya sebelum ini. Mendiang telah menjalani rawatan kimoterapi sejak sel kanser dibuang dari bahagian kolonnya pada September 2021

Legenda Bola Sepak Brazil, Pele Meninggal Dunia Pada Usia 82 Tahun

Kematian Pele yang merupakan satu-satunya pemain bola sepak di dunia yang menjulang kejuaran Piala Dunia sebanyak tiga kali telah diiringi dengan mesej positif dalam satu hantaran di Instagram miliknya.

IKLAN

“Inspirasi dan kasih sayang menandakan perjalanan King Pelé, yang meninggal dunia dengan aman hari ini. Sepanjang kehidupannyaa, Edson mempesonakan dunia dengan kegeniusan dalam bidang sukan, menghentikan peperangan, menjalankan kerja sosial di seluruh dunia dan menyebarkan perkara yang paling dipercayainya sebagai penawar bagi semua masalah kita, cinta.

“Mesej beliau hari ini menjadi warisan untuk generasi akan datang,” jelas kenyataan yang dinyatakan dalam kapsyen dengan wajah mendiang yang tersenyum lebar dalam mode warna hitam.

Legenda Bola Sepak Brazil, Pele Meninggal Dunia Pada Usia 82 Tahun

IKLAN

Terkenal sebagai seorang atlet yang miskin namun bangkit menjulang tinggi namanya dek kehebatan di padang bola, Pele merupakan salah seorang atet hebat yang tersenarai dalam sejarah moden sukan dunia.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

Kredit foto: Instagram Pele

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI