Selain membeli key chain, pergi ke Nami Island dan mencuba makanan Korea, apa lagi cara untuk menjadikan percutian kamu di Korea Selatan lebih berbaloi?

 

Pergi ke lokasi penggambaran K-Drama, of course! Trend ini semakin popular di kalangan backpackers yang menggilai K-Drama. Cer tengok 5 lokasi yang kami senaraikan ini. Mesti korang boleh cam punya.

 

01

Sanmotoonge Cafe : Coffee Prince

Penulis masih ternantikan peluang untuk melawat kafe di dalam drama Coffee Prince ini. Dinobatkan sebagai kafe paling indah di Seoul kerana dekorasi antiknya serta pemandangan indah, perjalanan ke sana sedikit sukar kerana ia terletak di perkampungan berbukit, Buam-dong.

 

IKLAN

02

Jujumin Beach : Goblin

Terletak di bahagian paling utara Gangneung, pantai ini adalah lokasi Ji Eun Tak bertemu Goblin selepas meniup lilin pada kek hari jadinya. Apa yang mungkin korang tak tahu adalah terdapat 5 lokasi yang kelihatan seakan sama di sana.

So mana satu yang betul? Perhatikan je pada papan tanda besar yang menyatakan lokasi Goblin. Sediakan skaf berwarna merah dan bunga gandum (buckwheat). Kalau boleh, datang awal kerana ramai yang akan beratur panjang.

03

E-World Amusement Park : Weighlifting Fairy Kim Bok Joo

IKLAN

Walaupun kawan Bok Joo buat kacau daun saja semasa date di antara mereka berdua, tetapi ramai penonton masih merasakan date tersebut adalah antara adegan paling romantik pernah ditunjukkan dalam K-Drama.

Lakukan parodi menyedut straw minuman sama dan parodi melihat bunga api pada waktu malam. Aww romantiknya!

 

04

N Seoul Tower : Boys Over Flowers

IKLAN

Okay, lokasi ni nampak macam klise kerana ia akan dipenuhi pelancong pada setiap hari. Tetapi tak dinafikan, pemandangan bandar Seoul dari puncak Namsan Mountain adalah antara landmark paling cantik di sana. Selain daripada menguncikan padlock, korang boleh juga menikmati masa di dalam kereta kabel seperti Jan Di dan Jun Pyo..

..atau boleh juga menaiki tangga Sam-Soon yang dinamakan sempena drama My Name is Kim Sam-Soon.

 

05

Namsan Tower Cable Car : The Legend of the Blue Sea

Haa, sementara korang dekat sana, better pergi ke satu lagi lokasi penggambaran yang tak jauh dari situ. Di kawasan tangga berdekatan, lakukan parodi di rumah Heo Joon Jae daripada drama The Legend of the Blue Sea.

Walaupun hanya boleh mengambil gambar dari luar rumah je, tetapi lokasi ini mesti diingati oleh peminat setia drama tersebut. Jom tempah penginapan dan rancang percutian ke Korea guna kod promo istimewa ini!