Kes positif Covid-19 di Malaysia dilihat semakin meningkat disebabkan penularan daripada beberapa kluster baharu yang direkodkan.

Semalam, kes positif Covid-19 di Malaysia mencatatkan jumlah yang agak membimbangkan apabila sebanyak 660 kes baru direkodkan dan banyak negeri yang telah pun melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Kurangkan Risiko, Pemandu E-hailing Pasang Plastik Dalam Kereta Elak Covid-19

Terdapat segelintir daripada kita mula berhadapan dengan masalah ekonomi sehingga terpaksa cuti tanpa gaji, malah ada yang sehingga dibuang kerja.

Namun, perut perlu diisi dan mereka yang terjejas juga terpaksa menukar cara hidup dan norma baharu demi meneruskan kehidupan.

IKLAN

Tidak terkecuali pemandu perkhidmatan e-hailing ini. Menerusi Tiktok berkenaan, lelaki itu telah memasang plastik di bahagian tempat duduknya bagi mewujudkan penghadang di antara pemandu dan penumpang. Kreatif juga idea ini.

@wanzulhilmi_

savezone..make it..

original sound – zulhilmi

Kurangkan Risiko

IKLAN

Lelaki ini juga turut membuat satu lubang khas di plastik itu yang bertujuan untuk memudahkan para penumpangnya memberi wang tambang kepadanya. Apabila ditanya oleh salah seorang penumpangnya, dia menayatakan bahawa dia melakukan perkara tersebut bagi mengurangkan risiko daripada terkena wabak terbabit. Meskipun dirinya tidak pasti tentang keberkesanannya namun ia adalah merupakan cara yang kreatif bagi membasmi penyakit berkenaan.

Kurangkan Risiko, Pemandu E-hailing Pasang Plastik Dalam Kereta Elak Covid-19

IKLAN

Rata-rata warga netizen berasa kagum dengan tindakan bijak pemandu itu di samping terdapat sesetengah daripada mereka yang turut menyokong tindakan terbabit. “Tiada yang salah. At least dia ada effort untuk putuskan rangkaian dan berhati-hati”, kata salah seorang warga netizen yang meninggalkan komen di ruangan akaun itu.

Kurangkan Risiko, Pemandu E-hailing Pasang Plastik Dalam Kereta Elak Covid-19

Posting tersebut telah meraih tontonan umum menerusi laman media berkenaan sehingga menerima sebanyak 1 juta orang yang melihatnya!

Teruskan berdoa teruskan menjaga sop yang di tetapkan,kalau kita tak jaga kita siapa lagi yang nak menjaganya? Moga kita semua dilindungiNYA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI