Lupakan Sebentar Solekan Dewy, Trend ‘Newtro’ Semakin Popular Di Korea

533
Lihat 5 produk dalam koleksi istimewa innisfree Vintage Filter Edition

 

Musim luruh sudah tiba dan ramai perempuan semakin ‘menggilakan’ konsep Newtro.

But first off all, apa itu Newtro?

 

Korea Selatan merupakan negara Asia yang semakin mendapat perhatian dunia kecantikan. Banyak trend baharu yang popular wujud dari Korea Selatan disebabkan oleh pengaruh industri hiburan mereka yang sentiasa berani untuk mencuba sesuatu yang baru.

Apa sahaja yang digayakan oleh selebriti K-Drama mahupun K-pop akan menjadi ikutan remaja di sana.

Jika pada tahun-tahun lalu, solekan dewy skin dan glass skin menjadi cukup popular di Korea Selatan sebelum ia ‘menyerang’ pentas-pentas fesyen di seluruh dunia. Ramai betul yang cuba meniru semula solekan effortless ini!

Kini dengan ketibaan musim luruh dan musim sejuk di Korea Selatan, satu lagi trend solekan yang semakin popular adalah ‘Newtro’.

Jennie dari Blackpink.

Newtro yang merupakan campuran perkataan new dan retro adalah trend solekan yang REMAJA rasakan malar segar. Dunia nyanyian dan lakonan sendiri semakin banyak mengambil elemen retro 70-an, 80-an dan 90-an dalam karya masing-masing sepanjang tahun 2020.

Hint: Dua Lipa, Lana Del Rey, siri korea Hotel del Luna.. familiar?

Lalu, dunia solekan juga menerima tempiasnya dan innisfree, jenama solekan serta penjagaan diri dari Korea Selatan tidak mahu ketinggalan.

Twice.

Koleksi terhad innisfree Vintage Filter Edition yang diperkenalkan oleh innisfree pada bulan Oktober ini memberikan mood yang sama dengan filter vintaj yang korang selalu gunakan di Instagram Story.

Mesti korang sendiri pernah menggunakan filter seperti ini kan?

Itzy.

Nah, korang boleh mencipta semula efek ‘vintaj’ tersebut ke realiti sebenar menggunakan innisfree Vintage Filter Edition.

Walaupun ia berkonsep Newtro, produk-produk dalam koleksi ini sebenarnya akan membuatkan seri wajah korang kekal neutral dan mudah digayakan untuk daylook.

IKLAN

Ini adalah 5 produk innisfree Vintage Filter Edition yang REMAJA rasakan wajib untuk korang miliki.

 

 

01

Vintage Filter Eyeshadow Palette

Kotak pakejnya pun dah menggambarkan warna-warna Newtro!

Palet pembayang mata ini mempunyai 10 warna gabungan dan bertekstur matte, shimmer dan glitter. Ia mempunyai tekstur berserbuk yang memudahkan korang untuk blend in beberapa warna bagi mendapatkan efek Newtro. RM120

 

 

02

Vintage Filter Blusher Palette

Seriously this is a must-have, tak kiralah sama ada korang inginkan solekan Newtro atau tidak.

Vintage Filter Blusher Palette ini memberikan rona yang sempurna bagi perempuan Asia berkulit kuning langsat dan sawo matang. Ronanya lembut, tidak terlalu terang – sesuailah untuk menaikkan seri Newtro ala filter Instagram kegemaran korang tu.. RM70

 

 

03

Smudge Blur Lipstick

Bagi konsep solekan Newtro, satu tip bagi korang yang enggan mempunyai bibir merah menyala adalah dengan memilih warna lembut dengan tekstur lipstik ‘velvety’. Ia tidak terlalu ‘shocking’, tidak pula terlalu pucat. It is right there in the middle.

Smudge Blur Lipstick ini membolehkan korang mendapatkan efek itu. Ia mempunyai tekstur yang cantik dicalit and it is okay if you smudge your lips a little.

Ia akan memberikan bibir korang efek seakan filter. RM38

 

 

04

Filter Lighter Trio

Solekan Newtro sangat sinonim dengan shimmer dan glitter. Jika bukan pada bibir, mata ataupun pipi korang akan mempunyai elemen shimmer.

Itu yang membuatkan REMAJA gemarkan highlighter yang mempunyai jenis shades untuk tujuan berbeza iaitu Skin Lighting untuk natural look, Volume Lighting untuk menaikkan lagi impak bentuk wajah dan Vintage Lighting bagi look klasik. RM65

 

 

05

Vintage Filter Color Cara

Berlainan dengan maskara yang pernah korang miliki, Vintage Filter Color Cara stays true to its vintage identity apabila ia didatangkan dengan warna rosy-brown, bukannya hitam seperti kebiasaan. Waterproofchecked. Tiada isu clumping dan flakingchecked.

Malah REMAJA juga gemarkan bentuk berus maskaranya yang mudah untuk digunakan sama ada pada bulu mata panjang ataupun pendek. RM56

*

There you go girls!

Jangan ketinggalan trend Newtro ini dengan mencuba 5 produk pilihan REMAJA daripada innisfree Vintage Filter Edition ini.

Ingat, solekan retro bukan hanya untuk solekan mampan je tau. Korang masih boleh kelihatan retro – oops – newtro chic dengan solekan neutral.