Kredit foto: aidsmap.com

Bagi individu yang berdarah O mungkin ini berita baik untuk korang kerana kajian yang dijalankan di Jabatan Perubatan Universiti British Columbia dan Hospital Besar Vancouver, Kanada menjelaskan bahawa darah jenis O didapati kurang berisiko dijangkiti COVID-19.

Jika dijangkiti sekali pun, individu berdarah O dikatakan mungkin tidak akan berada dalam keadaan kritikal. Kajian ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa jenis atau kumpulan darah berperanan dalam tahap kerentanan seseorang terhadap jangkitan.

Kajian Menjelaskan Kumpulan Darah O Paling Kurang Berisiko Dijangkiti COVID-19
Kredit foto: cdn.i-scmp.com

Namun begitu, menurut pakar lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan sebelum membuat sebarang andaian. Kajian mendapati daripada 7,422 individu positif COVID-19, hanya 38.4 peratus adalah daripada kalangan mereka yang memiliki darah jenis O, manakala 44.4 peratus pula daripada jenis A.

IKLAN
Kajian Menjelaskan Kumpulan Darah O Paling Kurang Berisiko Dijangkiti COVID-19
Kredit foto: oncologynews.com.au

Walau bagaimanapun, doktor unit rawatan intensif di Hospital Besar Vancouver yang juga penolong professor klinikal di Bahagian Perubatan Penjagaan Kritikal dan Jabatan Perubatan di Universiti British Columbia juga tidak menafikan hal ini juga mungkin dipengaruhi oleh faktor risiko lain seperti usia dan tahap kesihatan.

Jelas beliau lagi, jika korang dalam kumpulan darah A tidak perlu panik dan bagi korang yang dalam golongan darah O juga tidak bermakna korang terselamat daripada jangkitan COVID-19 ini.

IKLAN

Meskipun terdapat beberapa teori, para penyelidik belum mengenal pasti mekanisme yang dapat menjelaskan kaitan diantara kumpulan darah dan COVID-19.

Fuh baru nak tarik nafas lega tapi rupanya masih banyak lagi kajian perlu dilakukan bagi mengesahkan kenyataan ini. Hiks!

IKLAN

Apa-apa pun, tak kisah la korang tergolong dalam kumpulan darah mana-mana sekalipun, jaga diri dan patuhi SOP.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI