Media sosial boleh menjadi medan menterjemah perkara baik dan buruk. Baik apabila sesuatu berita itu disampaikan dengan betul dan berniat kerana Allah taala. Masa yang sama, dunia tanpa sempadan ini juga boleh mencetuskan hura-hara jika berita dinyatakan adalah palsu.

Minggu lalu tular berita mengenai kuaci keluaran Chacheer (Malaysia) Sdn Bhd dan kacang cap tangan keluaran syarikat Ngan Yin yang dikatakan tidak halal di media sosial sehingga berita ini menjadi tular.

Dalam memastikan berita ini sahih dan tidak menakutkan pengguna, Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah mengeluarkan berita rasmi mengenai kedua-dua produk ini.

Halal ke tak halal ya? Ikuti penjelasan dari Bahagian Hab Halal. Apa pun, kalau korang tak pasti tentang sesuatu produk, telefonlah sendiri nombor tertera di bawah sebelum menyebarkannya di media sosial.

Kuaci & Kacang Cap Tangan Tak Halal? Bahagian Hab Halal JAKIM Beri Jawapan
Berita ini tular di media sosial dan disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab

Penjelasan berkenaan isu tular penandaan produk tidak halal

Tular minggu ini berkenaan penandaan tidak halal pada produk kuaci dan kacang yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia telah menimbulkan keresahan dan salah faham dalam kalangan pengguna.

Untuk makluman, ianya merupakan tular berulang dan pernah dijelaskan oleh pihak JAKIM pada 09 Januari 2016:-
bit.ly/PenjelasanIsuLabelProduk

IKLAN

Perlu diketahui bahawa pihak pasaraya juga telah memberi penjelasan berkenaan insiden tersebut kepada pihak JAKIM melalui suratnya yang bertarikh 08 Januari 2016.

Antara lain isi kandungan surat tersebut ialah berkenaan permohonan maaf dari pihak pasaraya atas kesilapan pelabelan pada produk yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Berdasarkan semakan pihak kami jua, produk kacang keluaran Syarikat Ngan Yin Food Industries Sdn Bhd dan Pagoda Foods (Malaysia) Sdn Bhd serta produk kuaci keluaran Chacheer (Malaysia) Sdn Bhd merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga ke hari ini.

IKLAN

Justeru, pengguna dinasihatkan agar berhati-hati dan merujuk terlebih dahulu pihak yang berautoriti JAKIM dan JAIN dalam memperoleh penjelasan berkenaan status dan isu-isu halal yang tular di luar sana.

Untuk mengetahui status halal produk yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia, layari direktori halal di www.halal.gov.my atau di aplikasi telefon pintar SmartHalal

Sebarang kemusykilan berkenaan isu-isu halal yang tular boleh ikuti penjelasan lanjut di FB Bahagian Hab Halal, JAKIM:-

IKLAN

http://bit.ly/PenjelasanIsuHalalTular

Harap maklum dan terima kasih.
Seksyen Komunikasi Korporat,
Bahagian Hab Halal,
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.
? pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎ 03-8892 5000/1
30 Mac 2018 M
12 Rejab 1439 H

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN 3 S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI