Tahi ayam bukan je digunakan sebagai baja organik untuk menyuburkan tumbuhan, tapi ia juga boleh menjadi ‘senjata’ elak penyebaran Covid-19.

Kreatif! Sweden Sembur Tahi Ayam Sekitar Bandar Elak Orang Berkumpul

Sejak bermulanya penyebaran COVID-19, pelbagai inisiatif dilakukan oleh setiap negara yang terjejas bagi mengekang penyebaran pandemik pembawa maut ini.

Baru-baru ini, kerajaan wilayah Lund, Sweden telah mengenal pasti satu kaedah baharu dalam mengekang penularan wabak pandemik di sana, iaitu dengan menggunakan tahi ayam.

IKLAN

Dalam mengawal kedegilan penduduk untuk berkumpul dan meningkatkan risiko penularan, pemerintah bandar telah mengarahkan supaya tahi ayam disembur di sekitar kawasan tumpuan ramai.

Kreatif! Sweden Sembur Tahi Ayam Sekitar Bandar Elak Orang Berkumpul

Risau tentang festival musim bunga Walpurgis Night mampu mengumpulkan sehingga 30,000 orang dalam satu-satu masa lantas penyebab penularan pandemik covid-19. Ini kerana sudah menjadi tradisi penduduk setempat berkumpul di taman bersempena dengan festival ini.

IKLAN

Mendapat sokongan penuh daripada ketua bandar, pemerintah bandar memberitahu mereka tidak melarang penganjuran festival tetapi perlu fikir yang terbaik demi keselamatan bandar dan penduduknya.

Kreatif! Sweden Sembur Tahi Ayam Sekitar Bandar Elak Orang Berkumpul

IKLAN

Turut menjadikan tahi ayam sebagai baja untuk rumput di taman, Sweden setakat ini telah mencatatkan 24,623 kes positif COVID-19 dengan kadar kematian mencecah 3,040 orang.

Bagus juga idea Sweden ni, dekat Malaysia korang rasa berkesan ke kalau kita gunakan inisiatif kreatif macam ni?

Sumber: Global News

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI