Pesilat negara, Mohd Al-Jufferi Bin Jamari. Foto: Izari Rosli

Penghormatan yang diberikan oleh pesilat negara senior ini sebagai salah seorang pembawa Jalur Gemilang semasa upacara pembukaan Sabtu lalu seakan-akan membuka mata pemerhati dan penonton dari kesemua 11 buah negara ASEAN.

Ramai yang tertanya-tanya, siapakah gerangan atlet lelaki yang mempunyai raut wajah macho dan kelakian ini.

Jom kenali Jufferi Jamari dengan lebih dekat lagi sebelum bermulanya acara yang disertainya pada Sukan SEA 2017 kali ini.

Bagaimana Jufferi sertai sukan silat?

Jufferi: Pada tahun 2007, saya telah menerima pelawaan untuk menyertai silat daripada ibu saudara saya. Sepanjang tahun 2007 dan 2008, saya hanya menjalani latihan saja tanpa menyertai pertandingan. Tak sangka, pada tahun 2009, saya telah dipanggil untuk mewakili skuad Pelapis Malaysia. Rasa takut tu memang ada kerana iyalah, saya kurang pengalaman tapi saya sahut juga cabaran itu dan cuba berikan yang terbaik.

Saya kemudiannya menyertai Sukan Asia Indoor Games di Vietnam dan berjaya meraih pingat emas. Itulah pingat emas pertama saya! Memasuki tahun 2010, saya diserap masuk mewakili pasukan Elit Malaysia dan bukan lagi Pelapis Malaysia.

Mengapa Jufferi menyertai silat dan bukannya sukan lain?

Jufferi: Dulu, saya melihat silat sebagai sukan yang tak terkenal sangat dan saya ingin mencabar diri saya untuk menaikkan nama sukan silat. Pada saya, silat mengajar saya untuk menjadi seorang yang lebih berdisplin. Tutur bahasa juga berubah menjadi sopan.

IKLAN

Bagaimanakah persedian untuk #KL2017?

Jufferi: Banyak juga pengorbanan yang perlu saya lakukan pada tahun ini kerana Malaysia bergelar tuan rumah. Saya terfikir sama ada saya mampu atau tidak untuk mempertahankan pingat emas pada kali ini, seperti yang pernah saya lakukan pada tahun 2015. Tertekan jugalah, sampai tidur pun kadang-kadang tak lena haha.

Seperti biasa, saya akan letakkan sepenuh tumpuan ketika menjalani latihan. Jurulatih saya juga selalu berpesan, “Ingat, orang yang nak kalahkan kita selalunya lebih bersemangat daripada kita.” Oleh itu, saya tak boleh berlatih sambil lewa.

#KL2017: “Jangan Terlalu Obses Nak Jadi Atlet” – Pesilat Negara, Jufferi Jamari
Pesilat negara, Mohd Al-Jufferi Bin Jamari. Foto: Izari Rosli

Bagaimana Jufferi kekalkan stamina di dalam dan luar gelanggang?

Jufferi: Selain daripada latihan jurulatih, saya juga sukakan skipping! Selepas tamat latihan, saya akan lakukan skipping sebanyak seribu kali. Dengar macam penat tapi bila sudah terbiasa, saya seronok bila skipping.

IKLAN

Apakah nasihat kamu kepada REMAJA yang ingin menyertai sukan silat?

Jufferi: Jangan pernah berhenti untuk berlatih bersungguh-sungguh dan jangan terlalu obses mencari cara untuk menjadi atlet Malaysia. Tonjolkan bakat kamu terlebih dahulu dan biarkan PESAKA yang menilai bakat kamu. PESAKA sentiasa mencari bakat-bakat baru, jadi kamu tak perlu risau.

Jiwa perlu ada untuk sanggup berkorban segala-galanya demi negara. Paling penting, jangan pentingkan diri kamu jika mahu berjaya.

#KL2017: “Jangan Terlalu Obses Nak Jadi Atlet” – Pesilat Negara, Jufferi Jamari
Pesilat negara bersama pengurus sukan MASOC. (Dari kiri : Fauzi Khalid, Siti Rahmah, Mohd Rafee Majid, Faizul Nasir dan Al-Jufferi Jamari. Foto: Izari Rosli

Candid With Jufferi Jamari

Mendapat sokongan penuh dari…

IKLAN

Tentunya ibu saya. Dalam apa jua situasi, dia akan sentiasa menyokong saya.

Kata-kata motivasi daripada emak

Bila saya rasa give up, emak akan cakap ‘Ingat dulu kenapa awak nak masuk silat. Jangan bila dah senang sikit, terus lupa semuanya.’

10 tahun akan datang, apa yang kamu mahu buktikan?

Saya mahu buktikan pada orang Malaysia yang sukan silat juga mampu menjadi sukan utama dalam setiap pertandingan sukan.