Bintang terkenal ini tampil dengan memoirnya tahun lalu yang bertajuk The Meaning of Mariah Carey menceritakan kisah hidupnya tanpa ada tapisan. Memoir tersebut laris bagaikan goreng pisang panas dan pada selepas seminggu diterbitkan ia terus berada pada carta pertama New York Times Best Seller.

Namun bukan semua pihak gembira dengan penghasilan memoir ini. Kakak sulung Mariah, Alison Carey telah memfailkan saman sebanyak RM5.05 juta selepas penyanyi popular itu membuat kenyaataan tidak berasas tentang dirinya yang menyatakan kerana tindakannya dahulu seolah-olah melacurkan Mariah ketika berusia 12 tahun.

Kerana Kenyataan Di Dalam Memoir, Mariah Carey Disaman Kakak Sendiri

IKLAN

Dia mendakwa lagi tuduhan yang tidak munasabah itu bermaksud untuk mengaib dan memalukannya selain itu tindakan Mariah juga disifatkan sengaja menggunakan statusnya sebagai public figure dan mensensasikan tajuk utama bagi tujuan mempermosikan memoirnya itu.

IKLAN

Menambahkan lagi kritikan ke atas kakaknya, Mariah menyatakan bahawa kakaknya telah menyebabkan kulit belakang badannya melecur kerana dibaling dengan secara the panas. Menurut ibu beranak du aitu, “Saya mengambil masa bertahun-tahun untuk menerima tepukan biasa pada bahagian belakang disebabkan kulit dibahagian itu perlu sembuh dan baik dengan sendirinya.”

IKLAN
Kerana Kenyataan Di Dalam Memoir, Mariah Carey Disaman Kakak Sendiri
Sumber gambar: Twitter Mariah Carey

Menurut laporan The Guardian, sehingga kini penyanyi tersebut tidak memberikan sebarang respon ke atas tuduhan saman tersebut.

Sumber: BBC & The Guardian