Hi all, Salam sejahtera semua.

Sejak kebelakangan ini saya tidak kerap melayari media sosial seperti selalau sebab sakit hati baca content yang keluar. Kawan dan peminat menimbulkan kekasaran di antara satu sama lain, semuanya disebabkan oleh beberapa isu yang sangat kecil. Ini bukan Malaysia yang saya perjuangkan.

Bila saya bertemu Lin Dan pada tahun 2006 ketika Malaysia Open Final, saya menyangka saya akan kalah dengan markah 13-20. Tidak mustahil. Terhadap lelaki yang paling berbakat dengan defisit titik perlawanan 7 mata, saya sudah memikirkan apa yang hendak dimakan untuk makan malam.

Saya terlampau penat dan sedih. Saya pandang kepada penonton. Melihat sokongan yang tak pernah pudar. Kemudian saya melihat seorang perempuan Melayu, umur dia mungkin dalam lingkungan 8 tahun dan dia kelihatan menggengam kedua-dua tangannya sambil menutup mata. Seperti dia sedang berdoa untuk saya.

“Kita Adalah Malaysia Yang Indah, Pelbagai Kaum Jangan Bunuh Ia”, Datuk Lee Chong Wei
Datuk Lee Chong Wei akui dia sudah tidak membaca media sosial kerana banyak unsur-unsur negetif dipaparkan

Kemudian saya terlihat seorang perempuan berbangsa India, sedang menangis. Saya tidak pasti adakah dia menangis kerana saya, tapi saya menganggap ya.

IKLAN

Kemudian di bahagian lain, anak kawan saya, seorang budak lelaki yang berusia 10 tahun berbangsa cina sedang menjerit nama saya dengan sangat kuat sehingga pengadil meminta dia untuk menurunkan suara.

Ya seluruh Malaysia berdoa untuk saya menang.

Saya tahu saya tidak boleh mengalah. Seluruh Malaysia berdoa untuk saya menang. Malaysia yang terdiri daripada kawan, Ah Ne, dan Heng Dai. Malaysia yang berwarna warni. Malaysia yang di mana saya saya boleh makan roti canai untuk sarapan pagi, Nasi Lemak  untuk makan tengahari dan Char Kuew Teow untuk makan malam.

Kita rakyat Malaysia lebih baik daripada ini, kawan-kawan saya.

IKLAN
“Kita Adalah Malaysia Yang Indah, Pelbagai Kaum Jangan Bunuh Ia”, Datuk Lee Chong Wei
Datuk Lee Chong Wei a mahu kita ketepikan perbezaan pendapat malah sukan badminton yang pernah mengangkat dirinya turut menyatupadukan seluruh rakyat Malaysia kerana mahu dirinya menang dalam setiap pertandingan
“Kita Adalah Malaysia Yang Indah, Pelbagai Kaum Jangan Bunuh Ia”, Datuk Lee Chong Wei
Semangat begitu berkobar-kobar ketika mewakili Malaysia dicintai

5 tahun yang lalu, terdapat laporan yang lucu dari seseorang yang mengatakan bahawa orang Cina Malaysia akan menyokong Lin Dan. Ia adalah perjuangan Lin Dan-Misbun. Yang pertama dan paling utama, siapa anda untuk katakan begitu ketika iman dan kesetiaan tidak menjadi tanggungan anda. Kedua, sebagai rakyat Malaysia yang kenal dua pemain ini, sudah tentu saya menyokong Misbun. Misbun adalah abang saya, Lin Dan tidak. Misbun menang, negara saya gembira, semua orang gembira, mungkin mendapat cuti. Jika Lin Dan menang, apa gua dapat?

Kami rakyat Malaysia lepak sekali, mamak sekali, menjaga satu sama lain tak kira kaum. Kami bersorak untuk negara kita Malaysia. Adakah kita akan menghentikan semua ini kerana satu suara rawak dari bangunan itu?

IKLAN

Jangan biarkan isu-isu kecil seperti Dong Zong Nor Khat memisahkan kita,

Jangan biarkan orang yang kecil menyebarkan kebencian kaum dan menewaskan kita

Jangan biarkan orang insentif menarik hidung kita daripada kewarasan kita

Jangan biarkan anasir jahat (dari kaum Cina, India dan Melayu) mengalahkan negara kita, rakyat kita.

Apabila Malaysia memenangi Piala Thomas pada tahun 1992, Punch Gunalan adalah pengurus pasukan, Razif adalah Kapten, Rashid adalah yang paling berbakat, Kok Keong adalah pejuang dan Beng Kiang menyampaikan pukulan pemenang. Ia adalah Malaysia yang indah, pelbagai kaum. Jangan bunuh ia.

Happy birthday soon, Tanah tumpahnya darah ku. Kesetiaan kepada Raja dan Negara.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI