Sebagai sukan paling popular di dunia bola sepak sentiasa menjadi perhatian ramai. Tidak kiralah negara itu berfahaman politik apa sekali pun, bola sepak merupakan sukan yang sentiasa berjaya menyatukan rakyat.

Dan dalam sukan bola sepak kita boleh saksikan pelbagai gaya reaksi pemain meraikan jaringan atau kemenangan di atas padang. Ada yang melompat secara sommersault, membuka baju dan menayangkan kepada penyokong lawan dan ada juga yang menayangkan otot perut! Macam-macam gaya hingga ia di abadikan dalam permainan video terkenal seperti FIFA dan Winning Eleven!

 

Salah satu gaya yang semakin mendapat tempat ialah dabbing. Gaya ini mula popular dan tular daripada pemain termahal Manchester United, Paul Pogba.

Tapi berbeza pula di Arab Saudi apabila seorang pemain dari kelab Al Nojoom kini berkemungkinan berdepan hukuman yang berat akibat aksi dabbing ketika dia berada di kawasan bangku simpanan. Rakaman aksinya itu dirakamkan ketika perlawanan melibatkan kelabnya pada 3 Januari lalu.

IKLAN

Tindakannya dilaporkan telah mendapat reaksi amarah yang cukup hebat daripada pengguna media sosial negara tersebut. Klip video yang dikongsikan oleh pengulas sukan tempatan, Dawri Plus menunjukkan pemian tersebut enggan malakukn aksi high five tetapu melakukan dabbing.

Di Arab Saudi, perbuatan melakukan aksi dabbing merupakan satu subjek kontroversi dan dilarang kerana pihak berkuasa mempercayai ia dikatakan berkaitan dengan penggunaan dadah. Disebabkan itu dabbing dianggap sebagai satu kesalahan berat.

Kerana Dabbing Pemain Bola Sepak Ini Mungkin Masuk Penjara
Poster amaran tentang larangan dabbing oleh National Commission for Combating Drugs (Arab Saudi)

 

IKLAN

Malah pada bulan Ogos tahun lalu juga seorang penyanyi dan hos TV, Abdallah Al Shahani telah ditahan pihak berkuasa di atas kesalahan sama. Penahanannya telah menimbulkan kontrovesi hebat dan membuatkan netizen tempatan memberikan reaksi berbeza. Ada yang menyokong tindakan pihak berkuasa dan tidak kurang juga yang mengkritik penahanan tersebut.

Difahamkan pihak berkuasa Arab Saudi mendapati perbuatan dabbing berkait rapat dengan penyalahgunaan dadah jenis ganja. Malah, mereka turut mengeluarkan poster yang mengetengahkan tentang bahaya akan gerakan ini kepada masyarakat dan juga amaran keras.

Walau bagaimanapun nasib pemain bola sepak tersebut masih lagi belum diketahui. Rata-rata netizen Arab Saudi berpendapat aksi pemain itu adalah tidak matang kerana perkara ini sudah pun cukup sedia maklum merupakan satu kesalahan. What ever float you boat. 🙂

IKLAN

Kerana dab badan binasa. Tak berbaloi langsung!

Kita bernasib baik kerana pemain tempatan Malaysia masih boleh melakukan aksi dab tanpa ragu.

Sumber: BBC

Kerana Dabbing Pemain Bola Sepak Ini Mungkin Masuk Penjara

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI