Di saat banyak negara bimbang penularan COVID-19 dan menggalakkan rakyat duduk di rumah, negara matahari terbit mengambil pendekatan berbeza mengenai wabak ini.

Satu perkongsian dari rakyat Malaysia yang menetap di Jepun iaitu Zulkarnain Hasan Basri yang juga pengasas Japan Da’wah Centre In Osaka berkongsi di fbnya mengenai kempen dijalankan oleh Jepun di mana rakyat diajar hidup bersama COVID-19 dan masa yang sama melancarkan beberapa kempen bagi menggalakkan ekonomi negara.

Kerajaan Jepun Ajar Rakyat “Hidup” Bersama COVID-19, Biayai 50 Peratus Kempen Go To Travel

Kerajaan Jepun Ajar Rakyat “Hidup” Bersama COVID-19, Biayai 50 Peratus Kempen Go To Travel

Kerajaan Jepun Ajar Rakyat “Hidup” Bersama COVID-19, Biayai 50 Peratus Kempen Go To Travel

Baca perkongsiannya.

Kerajaan Jepun telah memulakan kempen GO TO TRAVEL kepada rakyatnya. Kerajaan akan membayar maximum sehingga 50% daripada kos penempatan.

IKLAN

Next kerajaan Jepun sedang mengkaji untuk kempen GO TO EAT pula. Dimana sesiapa yang makan di restaurant, kerajaan Jepun akan menampung sebahagian harganya.

Ya, kami di Jepun sedang diajar bagaimana mahu hidup bersama Covid.Beberapa ubat untuk melawan penyakit ini telahpun diluluskan untuk digunakan.

IKLAN

Kerajaan Jepun telah membuat keputusan bahawa ekonomi lebih penting daripada menghadkan pergerakan penduduknya. Peratus kematian covid amat rendah jika dibandingkan dengan kerosakan ekonomi yang berlaku jika pengawal pergerakan dilakukan.

Lihat data dan buat keputusan. Diberitakan sejak bulan july, kes bunuh diri telahpun meningkat. Mereka membuat keputusan, kesan penguncupan ekonomi adalah lebih teruk daripada covid.

IKLAN

Think Positif, Allah sedang menguji kita.

Qs 2:155 Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:

Qs 2:156 (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."

Da’wah Islam di Bumi Matahari Terbit oleh Zulkarnain Hasan Basri & Sahabat

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI