Kita sering terbaca luahan hati pemilik kenderaan yang menginsurankan kanderaan mereka mengikut harga pasaran kenderaan. Ini kerana kita beranggapan, apabila berlaku kemalangan, kita boleh membuat tuntutan penuh ke  atas kemalangan tersebut.

Tapi tahukah korang, walau menginsurankan kenderaan mengikut nilai semasa tetapi jika berlaku kehilangan atau kenderaan total lost, korang hanya dapat 75 peratus saja dari nilai diinsurankan.

Sebelum ramai yang keliru atau tertanya-tanya kenapa hal ini terjadi, ada dua perkara perlu difahami.

Bagi syarikat insuran, mereka biasanya  mengemukakan dua pelan kepada pelanggan untuk membuat pilihan iaitu Market Value dan Agree Value (tapi biasanya amat jarang penjual kereta nak cerita tentang Agree Value nie dan masa yang sama biasanya kita pun tak bertanya sebab lebih teruja nak dapat kereta baru). Yang kita tahu, kenderaan sudah diinsurankan mengikut harga pasaran semasa.

Untuk senang pembeli muda faham, ini perlu korang tahu bila beli kereta atau motor baru ya.

IKLAN
Kenderaan Total Lost @ Dicuri! Kenapa Syarikat Insuran Tak Bayar Penuh  Walau Insuran Ikut Market Value?
Kemalangan amat jarang dapat dielak. Namun setiap kenderaan harus mempunyai polisi insuran untuk membuat tuntutan. Gambar hiasan

Apa dia market value/ nilai pasaran?

Untuk makluman korang, semasa kita beli kereta, kenderaan kita akan diinsurankan mengikut harga pasaran semasa. Ia sama juga ketika korang renew kereta/ motor mengikut tahun. Jadi jika korang beli insuran kenderaan mengikut nilai pasaran, jika berlaku kemalangan atau kecurian, korang akan dapat nilai pampasan mengikut harga pasaran semasa.

Contohnya : Insuran akan tamat pada Disember 2020. Semasa pembaharuan insuran, harga pasaran Honda City yang korang pakai adalah RM60,000 selepas dua tahun menggunakannya.

IKLAN

10 bulan kemudian, kereta korang dicuri dan pergi membuat tuntutan ke atas polisi sedia ada. Kerana 10 bulan telah berlalu, nilai kereta, maka nilai telah pun susut. Kini nilai pasaran kereta korang bukan lagi RM60,000 tetapi RM58,500. Maka korang akan dapat pampasan sebanyak RM58,500 sahaja dan bukan RM60,000.

 Apa dia Agreed value/ nilai dipersetujui

Nilai dipersetujui ini adalah satu nilai yang telah dipersetujui oleh pemegang polisi dan juga pengendali insuran terlebih dahulu sebelum  pembaharuan polisi dibuat (biasanya nilai dibayar lebih dari nilai market value). Nilai ini biasanya ditentukan oleh faktor-faktor underwriting tertentu. Misalannnya, jika berlaku kecurian atau tuntutan penu (total lost) maka pengendali takaful akan membayar pampasan penuh mengikut nilai yang telah dipersetujui ini.

IKLAN

Contohnya: Korang telah insurankan kereta atas nilai dipersetujui sebanyak RM60,000. 10 bulan kemudian, korang alami kemalangan (nauzubillah ya)  di mana kereta korang total lost tidak boleh diperbaiki lagi.  Jadi pampasan yang korang akan dapat daripada insuran ialah sebanyak RM60,000. Walaupun ketika itu,  nilai pasaran kereta korang dah jatuh pada  RM55,000.

Jadi dah fahamkan nak beli ikut market value atau agreed value. Pilihan di tangan korang.

 

 

Show comments
IKLAN