Sumber: Facebook Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

Terbaharu berita melaporkan Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin mengesahkan bahawa sesi persekolahan secara bersemuka akan tetap dilaksanakan pada 3 Oktober ini.

Bukan hanya itu, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) juga merancang untuk membuka semula institusi pengajian tinggi (IPT) untuk kemasukan pelajar secara fizikal bagi Sesi Akademik 2021/2022 dalam semua fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula Oktober tahun ini.

Kementerian Pengajian Tinggi Rancang Buka Semula IPT Oktober Ini
Sumber: Facebook Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, rancangan ini adalah melalui Pelan Pemulihan IPT (Pemulih IPT) dan langkah tersebut selari dengan usaha membolehkan pelajar pulang ke IPT apabila kesemuanya lengkap divaksin seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam perutusan khas beliau pada 22 Ogos lepas.

IKLAN

Beliau berkata, perkara itu juga telah dipersetujui dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara pada Khamis.

Bagi menjayakan agenda ini, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad telah berjumpa dengan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin bagi mencadangkan supaya pelajar dan kakitangan IPT diberikan keutamaan untuk mendapat vaksin di lokaliti masing-masing.

IKLAN
Kementerian Pengajian Tinggi Rancang Buka Semula IPT Oktober Ini
Sumber: Facebook Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

KPT mengunjurkan keperluan sebanyak 1.296 juta dos vaksin bagi 648,000 pelajar yang masih belum menerima vaksin dan KPT mencadangkan supaya pusat pemberian vaksin IPT dijadikan PPV khusus untuk pelajar serta kakitangannya. Langkah ini bagi membolehkan program vaksinasi pelajar dilaksana secara besar-besaran.

IKLAN

Semoga rancangan pelaksanaan ini berjalan lancar kerana sudah tentu ramai pelajar yang merindui untuk pergi belajar secara bersemuka. Apa-apa pun kita juga harus membiasakan diri untuk menjalani kehidupan seperti biasa kerana virus COVID-19 ini dijangka menjadi endemic dan mahua tau tidak, kita tetap perlu membiasakan diri dengan mengikut SOP yang ditetapkan.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI