Sumber Foto Hiasan: BERNAMA

 

Beliau mungkin baru saja menggantung raket squasy selaku pemain kebangsaan profesional. Namun itu tidak sesekali membuatkan peminat dunia sukan melupakan nama beliau sama sekali.

Datuk Nicol David sekali lagi telah membanggakan Malaysia setelah beliau dnobatkan sebagai penerima anugerah Atlet Paling Unggul Sepanjang Zaman dalam dunia sukan.

IKLAN

Dengan undian sebanyak 318,943, beliau telah mengenapi beberapa lagenda sukan kontemporari lain seperti juara tarik tali Ireland, James Kehoe yang menerima 113,120 undian dan atlet powerlifting Ukraine, Larysa Soloviova yang menduduki tangga ketiga dengan 80,790 undian.

Kelas Tersendiri! Nicol David Dinobat Atlet Terunggul Dunia Sepanjang Zaman

IKLAN

Nicol jelas berada pada kelas tersendiri, bahkan ia juga merupakan kenangan manis memandangan ini merupakan anjuran edisi ke-40 oleh Persatuan Sukan Dunia Antarabangsa (IWGA).

Untuk pengetahuan, talian unidan telahpun dibuka mulai 8 Januari lalu sehingga jam 9 malam tadi. Secara totalnya, sebanyak 1,204,637 undian telah diterima dan suku daripadanya diperolehi atlet Malaysia berusia 37 tahun itu.

IKLAN

Tahniah Nicol!

Semoga ini menjadi pemangkin semangat buat atlet negara lain terutamanya atlet muda squasy berbakat, S.Sivasangari yang dilihat mampu mengulangi prestasi Nicol David sekiranya dia meruskan momentum cemerlang untuk jangka masa panjang.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI