Dalam kehidupan yang serba moden ini, tidak hairan sekiranya kita melihat penggunaan mesin atau robot yang melakukan pekerjaan manusia bagi mengurangkan tenaga kerja yang diperlukan.

ARTIKEL BERKAITAN : Restoran Ini Guna Khidmat Robot Untuk Menghantar Makanan, Galak Penjarakan Fizikal

Kasut Ini Mampu Bantu Manusia Berjalan Lebih Pantas, Siap Ada Sistem Keselamatan

Terbaharu, Shift Robotics telah memperkenalkan kasut robot bagi memudahkan dan mempercepatkan manusia berjalan. Sebuah kasut yang diberikan nama Moonwalkers ini telah dibangunkan dengan lapan roda dan ia dipadankan kepada sebuah motor elektrik 300W.

Kasut ini berfungsi dengan memberikan impak seperti berjalan di atas sebuah walkalator dengan kelajuan mencecah 11 km/j.

IKLAN

Dilengkapi Sistem Keselamatan

Menariknya lagi, kasut robot ini juga dilengkapi dengan sistem keselamatan seperti brek kecemasan yang mampu menghentikan pemakai dalam jarak kurang 1 meter. Sebuah lagi sistem keselamatan menghadkan kelajuan roda apabila mengesan pemakai sedang menuruni kawasan cerun.

IKLAN

Menurut Shift Robotics lagi, harga sepasang kasut ini berharga $899 (~RM4237) dan projek ini sedang mengumpul dana menerusi Kickstarter.

Untuk pengetahuan semua, kasut ini perlu di caj. Sekali caj Moonwalkers boleh bergerak sejauh hampir 10 kilometer dengan pengecasan semula mengambil masa sekitar 90 minit.

Hebat kan?

IKLAN

BACA : Canggih, Singapura Guna Robot Anjing Bantu Kerajaan Pantau Jarak Sosial

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.