Ketiadaan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz daripada mesyuarat Jemaah Menteri pertama yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam telah menjadi topik bualan warganet.

Ini setelah ramai pihak mendakwa Tengku Zafrul memilih untuk menonton perlawanan di Piala Dunia FIFA 2022 dan tidak menghadiri mesyuarat berkenaan.

Biarpun pelbagai portal tempatan termasuk REMAJA telah menyatakan bahawa beliau sebetulnya berada di Abu Dhabi dan bukannya di Doha, Qatar bagi lawatan rasmi, masih ramai yang menyatakan ketidak percayaan mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: Mesyuarat Jemaah Menteri Pertama Gagal Rekodkan ‘Full Attendance’, Tengku Zafrul Di Timur Tengah Untuk.. – REMAJA

Ini ‘memaksa’ pihak Istana Negara dan Tengku Zafrul sendiri memuat naik kenyataan masing-masing bagi menjernihkan keadaan.

“Kalau PM Tak Lulus, Tak Boleh Pergi..” Tengku Zafrul Jawab Tuduhan Tonton Piala Dunia Di Qatar
FOTO: Istana Negara via Bernama

Dalam siaran media yang dimuat naik menerusi BERNAMA petand tadi, Istana Negara mengesahkan Tengku Zafrul semenangnya berada di Abu Dhabi bagi mengiringi Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang berkenan berangkat menyaksikan Majlis Pemeteraian Perjanjian di sana semalam.

Hadir sama ialah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS Datuk Tengku Muhammad Taufik, barisan kepimpinan tertinggi PETRONAS dan ADNOC.

IKLAN

Dari pihak Tengku Zafrul pula, beliau tampil dengan video penjelasan mengenai urusan rasminya ke Abu Dhabi sejak Ahad lalu.

“Kalau PM Tak Lulus, Tak Boleh Pergi..” Tengku Zafrul Jawab Tuduhan Tonton Piala Dunia Di Qatar
FOTO: Tangkap Layar Facebook TZafrulAziz

“Baru je angkat sumpah jadi Menteri, terus keluar macam-macam fitnah dan berita palsu. Kononnya saya ponteng mesyuarat Jemaah Menteri untuk tengok World Cup (Piala Dunia) di Qatar.

“Saya pergi ke Abu Dhabi untuk urusan rasmi, bukan saja-saja nak pergi.

“Mana-mana Menteri yang nak ke luar negeri perlu dapat kebenaran YAB Perdana Menteri. Kalau PM tak lulus, tak boleh pergi. Sebab itu selepas angkat sumpah pada hari Sabtu, saya terus ke MITI untuk memberitahu KSU dan pegawai kanan MITI tentang trip ini dan pada hari Ahad, saya terus ke Abu Dhabi.

IKLAN

“Pada hari Isnin, saya telah saksikan perjanjian antara PETRONAS dan ADNOC atau Abu Dhabi National Oil Company.

“Perjanjian ini adalah salah satu daripada perjanjian yang bersejarah dan yang terbesar untuk Malaysia serta UAE bagi sektor minyak dan galian. Ini kerana ia melibatkan pelaburan bagi kedua-dua buah negara bagi tempoh 30 tahun.

“Perjanjian ini melibatkan kerjasama meneroka dan menilai kawasan konsesi 2000 km persegi di Wilayah Al Dhafra. Ia akan mempelbagaikan sumber pendapatan PETRONAS dan pastinya mengukuhkan status mereka sebagai salah satu syarikat tenaga terkemuka di dunia,” ujarnya.

Beliau turut berkongsi lawatannya ke pejabat MATRADE di Dubai untuk bertemu dengan pegawai di sana. MATRADE kini sedang menyertai ekspo perdagangan The Big 5 di Dubai bermula semalam hingga 8 Disember 2022.

IKLAN

“InsyaAllah saya akan kembali ke Malaysia untuk memberikan taklimat mengenai perjanjian ini serta membentangkan perkara-perkara lain semasa mesyuarat Jemaah Menteri pada hari Rabu ini (7 Disember 2022),” tambahnya lagi.

BACA LAGI: “Tolong Jangan Lakukan Sedemikian..” PM Enggan Pengguna Twitter Gelarnya ‘Papa’ – REMAJA

Spekulasi korang tersasarlah kali ini. 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.