Jika sebelum ini kerajaan Singapura pernah menggunakan perkhidmatan robot anjing bagi membendung penularan COVID-19 di negara tersebut. Terbaru, negara gajah putih iaitu Thailand juga mengambil pendekatan yang sama dengan mengunakan anjing.

Kadar Ketepatan 95%, Thailand Guna Anjing Kesan Individu Positif Covid-19 Tidak Bergejala

Kerajaan Thailand telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan melatih 6 ekor anjing penghidu jenis Labrador untuk mengesan individu dijangkiti COVID-19 tanpa gejala di lapangan terbang dan pelabuhan tertentu di Thailand, dengan kadar ketepatan sekitar 95 peratus.

Menurut laporan, anjing-anjing tersebut dilatih oleh Universiti Chulalongkorn dalam Fakulti Sains Veterinar.

Anjing juga mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh haiwan lain. Ia boleh dilatih untuk melakukan sesuatu perkara. Selain itu, anjing terkenal sebagai haiwan yang mempunyai deria bau yang kuat dan sangat luar biasa.

IKLAN

Kadar Ketepatan 95%, Thailand Guna Anjing Kesan Individu Positif Covid-19 Tidak Bergejala

Jadi tidak hairan lah, Timbalan Dekan Fakulti Bahagian Penyelidikan dan Inovasi Prof Dr Kaywalee Chatdarong di laman web Chula Journal berkata fakulti itu memutuskan untuk melatih anjing penghidu Labrador kerana ia jinak dan memiliki deria bau yang baik.

Dr Kaywalee juga berkata deria bau anjing adalah 50 kali lebih baik berbanding manusia dan menerusi peluh manusia, haiwan itu dapat menghidu individu yang dijangkiti virus tetapi tidak bergejala.

IKLAN

Apabila seekor anjing duduk,bermaksud individu itu tidak bergejala,” katanya.

Anjing penghidu juga digunakan di Finland, Jerman, Perancis dan Australia.

IKLAN

Pada masa depan, Dr Kaywalee berharap dapat melatih anjing untuk mengesan pesakit yang menghidap penyakit seperti diabetes, kemurungan, malaria dan Alzheimer.

Bagus juga idea anjing pengesan Covid-19 ni. Kalau bagus why not Malaysia tak cuba pendekatan ini kan? Buat jela apa-apa janji pandemik Covid-19 ni cepat hilang dari muka bumi…huhuhu

Sumber : Linda Khoo Hui Li — BERNAMA