Sejak diumumkan oleh Perdana Menteri mengenai perlaksanaan sambutan Hari Batik Malaysia, rata-rata orang awam menyambut baik perlaksanaannya kerana melihat ia sebagai satu lagi cara memakmurkan identiti negara yang bersatu-padu di antara masyarakat majmuknya.

Inisiatif yang dilaksanakan semalam (3 Disember 2021) itu juga dilihat turut menerima sokongan mereka yang bukan dalam kalangan warganegara Malaysia. Contoh terbaik dapat dilihan di Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara semalam apabila sebahagian besar kakitangan kedutaan mengenakan pakaian batik.

IKLAN

Menerusi hantaran di Facebook kedutaan tersebut, mereka menyambut baik sambutan Hari Batik Malaysia dan turut mempromosikannya.

“Mewakili pihak kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, selamat menyambut Hari Batik Malaysia. Kami berbangga untuk mengenakan pakaian batik hari ini.

IKLAN

“Jika anda turut memakai batik pada hari ini, kongsikan gambar di ruangan komen,” catat mereka pada muat naik tersebut. Tinjauan 

Kacak & Cantik! Kedutaan AS Pun Sokong Hari Batik Malaysia

IKLAN

Kacak & Cantik! Kedutaan AS Pun Sokong Hari Batik Malaysia Kacak & Cantik! Kedutaan AS Pun Sokong Hari Batik Malaysia Kacak & Cantik! Kedutaan AS Pun Sokong Hari Batik Malaysia

Biarpun ada kedengaran beberapa ‘pendapat nakal’ terutamanya yang berbaur politik mengenai perlaksanaan Hari Batik Malaysia ini, namun REMAJA merasakan wajar bagi kita semua memandang inisiatif ini dari sudut pandangan positif agar semangat nasionalisme rakyat kita dapat terus dipupuk dan tidak dilupakan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI