Selepas seminggu kita menikmati kemeriahan Hari Raya Aidilfitri, sudah tentunya suasana di pejabat terasa suram kerana ‘mood’ bekerja belum sampai lagi kan?

Maklumlah, raya kan sebulan! Mesti juga ramai yang ‘bercinta’ nak pergi bekerja selepas beraya sakan kan…

Jom Cuba 5 Tip Untuk Kembalikan ‘Mood’ Bekerja Selepas Cuti Raya!

1 rancang kembali tugas-tugas

Sewaktu masuk semula ke pejabat, sediakan sebuah jadual tugasan untuk mendisiplinkan anda supaya lebih mudah fokus dengan tugasan yang ada.

Selain itu, anda juga akan merasakan kerja lebih cepat serta mudah untuk disiapkan kerana anda telah menyediakan sebuah pelan sebelum melakukan tugasan korang menjadikan anda lebih produktif dan efektif.

2 lakukan kerja mudah dulu sebelum tugas besar

Tarik nafas terlebih dahulu dan berikan diri anda sedikit masa untuk menyesuaikan persekitaran semula. Ini amat penting juga tau. Jangan tergopoh-gopoh untuk melakukan tugasan, nanti tambah stres.

IKLAN

Selain itu, ikutilah kemampuan diri anda. Jangan paksa diri anda untuk menyiapkan segala tugasan dalam satu hari. Siapkan tugasan sikit demi sedikit supaya tidak menambah beban pada diri sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN: Cuaca Di Luar Semakin Panas, Ini Tip Elak Kena Strok Haba

Jom Cuba 5 Tip Untuk Kembalikan ‘Mood’ Bekerja Selepas Cuti Raya!

3 berkongsi cerita pengalaman raya

Kongikan pengalaman raya anda bersama rakan sekerja. Ceritakan segala perkara yang membawa mood positif dan suasana ceria.

IKLAN

Ambil masa ketika melakukan tugasan untuk bersembang berkongsi pendapat bersama rakan sekerja tentang pengalaman beraya kerana ia bukan sahaja membangkitkan mood, malah ia akan mengekalkan semangat berkerja tinggi kerana terdapat komunikasi efektif.

4 rancang jamuan raya

Bagi membawa mood serta suasana raya di pejabat, anda juga boleh merancang jamuan raya bersama-sama, selain dapat berkongsi dengan rakan sekerja pelbagai kuih raya ataupun juadah raya sambil menyiapkan kerja masing-masing.

Paling disyorkan sangat untuk anda pasang lagu raya dan tangkap gambar bersama-sama!

IKLAN

Jom Cuba 5 Tip Untuk Kembalikan ‘Mood’ Bekerja Selepas Cuti Raya!

5  senyum, jangan tunjuk tiada mood

Ya, apa kata anda semua cuba ikuti tip ini untuk kembalikan semula mood kerja yang hilang itu! Mudah sahaja kan?

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Facebook PHM 


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI