Dalam setahun, agak-agak berapa kali anda pergi travel? Ada yang sekali setahun, dua tiga kali dan ada juga yang tiap-tiap bulan mesti kena travel tak kisah la walau dalam negeri sekali pun.

Cuma kadang-kadang, bila duit poket tak berapa nak mengizinkan mula la rasa lain macam dan simptom-simptom ini akan selalu anda rasai.

1. Setiap hari check tiket flight tapi hanya mampu tengok, tengok dan tengok

Hm, nak beli macam duit tak mengizinkan tapi sekadar nak bagi puas hati, dapat tengok pun jadi laa..

2. Backpack, boot, winter coat dah tak tahu ke mana dan kalau jumpa pun mungkin dah berhabuk

3. Ubat-ubatan dalam kotak ubat travel, sunblock semua dah expired

4. Mula la rasa sebak bila tengok kawan-kawan yang lain upload gambar travel dekat Instagram

5. Belek-belek passport, tengok tarikh cop imigresen yang ada

IKLAN

Sambil-sambil tu teringat kenangan-kenangan semasa travel dolu-dolu

6. Scroll gambar-gambar travel lama sambil senyum sorang-sorang

7. Up gambar-gambar travel yang lama dengan #throwback dan caption merentan dah lama tak pergi travel

8. Tak pernah-pernah naik bas, tren pergi kerja, tiba-tiba semangat pula

IKLAN

Rindu nak hidup dengan pengangkutan awam. Kalau dekat negara sendiri memang tak la, tapi sebab rindu nak experience tu, tak pasal-pasal naik bas pergi kerja.

9. Rindu nak packing beg 

Selalu kalau nak pergi travel, perkara paling malas nak buat adalah packing baju. Tapi bila dah lama sangat tak berjalan, rasa rindu pula nak buat semua tu.

10. Mengidam nak makan bakso/sushi/tteokbokki/nasi unta

IKLAN

Gigih ni cari restoran yang memang menyediakan makanan asli dari Indonesia, Korea atau Arab semata-mata kekonon rindu sangat nak makan makanan negara mereka.

11. Excited gila bila jumpa pelancong

12. Diam je bila ada kawan yang baru balik travel cerita tentang pengalaman mereka

Iye la, nak cerita pengalaman sendiri pun dah basi. Semua orang dah pernah dengar.

Rasa-rasa dalam 12 simptom ini, ada tak yang terkena dekat batang hidung sendiri? Kalau ada, faham-faham la kan maksudnya. Dah boleh kot simpan duit sikit-sikit dan plan untuk next vacation. Hiks!

 

Sumber: azuzafu.com