Di zaman digital hari ini, tidak ada yang mengejutkan jika seseorang individu itu memperoleh pendapatan yang lumayan dengan hanya melibatkan diri dalam media sosial.

Lihat saja bagaimana instafamous boleh dikatakan sebagai satu kerjaya pada hari ini. Tidak ada apa yang mustahil kerana sememangnya masyarakat sekarang menggunakan socmed sebagai salah satu medium perantaraan dalam kehidupan harian mereka.

Selain Instagram, channel YouTube juga menjadi platform anak muda untuk mendapatkan pendapatan. Disebabkan itu ramai yang berlumba-lumba untuk menghasilkan video terbaik demi meraih jumlah viewer yang tinggi.

Pernah tak korang terfikir berapa keuntungan yang mereka boleh dapat dengan hanya membuat video di YouTube? Ha, berikut kami senaraikan antara 10 YouTuber terkaya di dunia. Laporan ini diambil direkodkan pada 7 Disember lalu oleh Forbes.

1. Ryan ToysReview

Menjadi YouTuber paling muda dengan penghasilan sebanyak USD 22juta atau RM90,552,000. Korang tengok la viewers satu video budak ni pun dah berpuluh juta. Mana la dia tak dapat pendapatan yang masyuk macam ni kan.

IKLAN

Perghh, kecil-kecil lagi dah pegang duit berjuta-juta. Hebat sangat!

2. Jake Paul

Menampilkan content komedi, muzik dan isu-isu yang menarik perhatian netizen membuatkan lelaki ini memperoleh pendapatan sekitar USD 21.5 juta bersamaan dengan RM88,494,000 setahun.

3. Dude Perfect

IKLAN

Mempunyai seramai 38 juta subscribers di YouTube, dua beradik ini, Cory Cotton dan Coby Cotton menerima pendapatan sebanyak USD 20 juta iaitu RM82,320,000. Mereka menampilkan content-content seperti tips dan trik yang boleh menarik perhatian netizen.

4. DanTDM

Merupakan seorang YouTuber yang memberi fokus kepada gaming content. 20 juta subscribers yang diperolehinya membuatkan dia berada di tempat ke empat dengan pendapatan sebanyak USD 18.5 juta, RM 76,146,000 setahun.

5. Jefree Star

IKLAN

Seorang beauty blogger yang hanya mempunyai 11 juta subscribers, Jefree Star sering membuat make up review dan tutorial yang mencecah hingga berjuta viewers. Personaliti ini mampu meraih pendapatan sehingga USD 18 juta iaitu RM74,088,000 dalam setahun.

6. Markiplier

YouTuber gamer ini mampu menghasilkan sebanyak USD17.5 juta atau RM72,030,000 setahun denga jumlah subscribers seramai 22 juta orang.

Okay korang nampak tak macam mana social media boleh menjana pendapatan yang lumayan? Jadi apa lagi gaiss, cubalah fikirkan sesuatu dan try untuk hasilkan content menarik di socmed. Tapi, janganlah pula korang buat content-content yang merapu.

Carilah sesuatu content yang boleh mendorong remaja untuk lebih berjaya dan memberi faedah. Betul tak?