Bila nak pergi travel, benda pertama yang mesti korang cari adalah sunblock. Lebih-lebih lagi kalau nak bercuti ke pulau. Wajib ada!

Cumanya, masa nak memilih sunblock tu ada yang tulis spf15, spf30 dan spf50. So, nak pilih yang mana satu ni?

First of all, korang perlu tahu apa itu SPF. SPF adalah singkatan untuk sun protection factor dan ia adalah kiraan yang merujuk kepada seberapa lama produk tersebut boleh melindungi kulit kita.

Dr. Erna Nadia dari Medical Mythbusters Malaysia telah pun membuat penjelasan secara detail tentang pengiraan spf yang ada pada sunblock.

Let’s check this out.

Contoh pengiraannya adalah :

1. Cara kira seberapa kuat ia boleh melindungi kulit

Contoh: spf15

Kita perlu tolak satu daripada nilai spf itu.

IKLAN

Misalnya, spf 15 bermaksud (15-1)/15 iaitu 0.93.

So, 93% sunblock itu dapat lindungi kulit kita daripada sinaran uv.

Jika spf30, 96%.

2. Setiap warna kulit berbeza ketahanannya terhadap sinaran UV.

Untuk kulit putih, biasanya hanya boleh bertahan 10 minit, kulit kuning langsat pula biasanya 15 minit dan kulit sawo matang,20 minit.

Semakin gelap kulit kita, semakin kuat ia mampu bertahan di bawah sinaran UV kerana kandungan pigmen melanin yang tinggi.

IKLAN

Contoh kiraan:

Untuk korang berkulit putih, jika menggunakan spf 15, maka sunblock itu mempunyai masa lebih kurang 15×10=150 minit untuk bertahan.

Kulit sawo matang, 15×20= 300 minit.

Kriteria lain

Selain daripada nilai spf, kriteria lain untuk memilih sunblock adalah perlu mempunyai perlindungan dari sinaran UV (ultraviolet) A & B. UV A adalah sinaran UV yang boleh menembusi lapisan kulit yang menyebabkan kulit menjadi tua (penuaan) , berkedut, kusam dan masalah dalaman kulit yang lain. UV B pula adalah sinaran yang tidak menembusi lapisan kulit dan hanya menyerang lapisan luar kulit sahaja. Jadi ia boleh menyebabkan kulit terbakar (sunburn). Oleh kerana itu, kita perlu cari sunblock yang mempunyai pertahanan kepada UVA & UVB.

Bagaimana pula jika ianya tertulis PA+++ saja?

PA itu adalah kiraan untuk UVA.

+++ itu bermaksud kadar kekuatan UVA di dalam sesuatu sunblock.

IKLAN

Maksudnya, jika sesuatu sunblock itu hanya tertulis PA++, ianya tidak mempunyai pertahanan UVB.

Foto: Skin Cancer Foundation

Pilih sunblock yang sesuai

Jika tidak begitu terdedah kepada sinaran terik matahari atau yang terdedah sekejap saja (kurang dari 4 jam), spf 15 sudah mencukupi. Tapi, kalau memang terdedah lama dan sentiasa berpeluh, spf30 sudah memadai. Melainkan jika anda berkulit putih gila, anda memang memerlukan spf50.

Beza pada spf cuma jangka masa sahaja. Fungsinya adalah lebih kurang sama. Jadi,tak perlu spf yang tinggi. Jangan rosakkan kulit dengan spf yang tinggi jika tidak perlu.

Untuk yang melakukan aktiviti di dalam air, perlu lebih kerap sapu sunblock kerana ia akan hilang selepas terkena air. Sama juga kalau korang yang mempunyai masalah kuat peluh. Gunakan sunblock dengan lebih kerap.Tidak ada kajian mengatakan sunblock mempunyai kriteria ‘water-proof‘.

Kesimpulannya, untuk memilih sunblock yang betul, pastikan pilih spf yang sesuai dengan jenis kulit dan aktiviti kita. Sama ada jenis spray, gel tau krim. Penting juga untuk korang pilih sunblock yang mempunyai UVA dan UVB.

Doc juga ada sarankan, kalau nak mengekalkan keanjalan kulit, minum saja air kosong secukupnya setiap hari.

Dah bagi tip ‘baik punya’ ni, kalau korang tak buat, rugi kan?

Sumber: Medical Mythbusters Malaysia