Selepas Grab Singapura mengetengahkan peraturan baru ini beberapa minggu yang lalu, kini tiba giliran Grab Malaysia pula untuk melakukannya.

 

Ini adalah salah satu pembaharuan yang sedang dilakukan oleh Grab Malaysia untuk mempertahankan nasib pemandu mereka melayan kerenah si penumpang yang tidak mengendahkan perasaan mereka selaku pemandu.

Pemandu Grab sering merintih di media sosial mengenai tindakan tak bertanggungjawab penumpang yang membatalkan servis e-hailing selepas tempahan dibuat. Ini secara tak langsung menyebabkan kos tambahan perjalanan yang perlu ditampung oleh pemandu ketika OTW ke lokasi penumpang.

IKLAN

Jangan Nak Pandai-Pandai Cancel Grab Kalau Tak Nak Didenda..

Oleh itu bermula 25 Mac ini, caj penalti akan dikenakan bagi penumpang yang membatalkan tempahan 5 minit selepas ia dibuat.

Bagi servis GrabCar, JustGrab, GrabShare dan GrabTaxi, penaltinya bernilai RM3. Sementara itu, untik GrabCar 6 penumpang adalah RM4 dan GrabCar Premium sebanyak RM5.

IKLAN

Hamik!

Bagaimana cara pembayaran denda tersebut, you may ask?

IKLAN

Ia akan dipotong serta-merta daripada GrabPay, manakala bagi yang menggunakan bayaran tunai, caj akan dikenakan pada tempahan seterusnya. There is no escaping this penalty, folks.

Seharusnya kita lebih memahami dan bertimbang rasa terhadap profesionalisma pemandu Grab okay.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI