Soal jenis-jenis ubat ni tidak boleh dibuat main-main. Bukan hanya ubat pil yang perlu diambil secara telan, krim sapu yang anda pakai juga sebaiknya harus disemak terlebih dulu sebelum digunakan.

Jika ingin mendapatkan apa saja jenis ubat di farmasi, seelok-eloknya dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu. Begitu juga sekiranya ada ubat-ubatan yang perlu disapu pada kulit.

Tak mahu guna secara membuta tuli, sebaiknya cuba fahamkan tentang jenis-jenis ubat krim yang dikongsi oleh pengguna Facebook, Khairul Faizie Mohammad Kamar ini.

Sebelum ni mungkin ramai di antara kita yang tidak peka tentang kegunaan sebenar ubat krim sapu yang digunakan. Nampak orang lain guna okay, then kita pun beli tanpa tahu sama ada ia sesuai atau tidak pada kulit sendiri.

Nah, cuba hadam dan fahami apa yang cuba bro ni sampaikan. Semoga bermanfaat.

 

Saya kongsi kan secara mudah, tentang jenis-jenis ubat krim yang anda biasa dapat kalau jumpa doktor / pergi farmasi.

Secara jujurnya, jangan sewenang wenang nya pergi beli di farmasi sebarang jenis krim. Dapat kan nasihat doktor. Anda wajib tahu apa yang anda sapu di kulit anda. Anda ada tanggungjawab/ amanah atas tubuh badan yg Allah pinjam kan ini.

Saya bahagikan krim kepada 6 jenis utk mudah faham:

1- STEROID CREAM

2- ANTI FUNGAL CREAM

3- ANTIBIOTIC CREAM

4- COMBINATION OF CREAM

5- ANTI VIRAL CREAM

6- MOISTURIZING CREAM

Krim-krim ini pulak sebenarnya disediakan oleh syarikat ubat dalam beberapa persediaan ( preparation). Kita panggil ” krim”, tapi ada beberapa persediaan ” krim” ini, iaitu:

1- OINTMENT : ia nya oil based. Sebab ia asas minyak, maka ia melekat lebih bagus( lama) pada kulit, dan lebih kuat kesan nya pada kulit ( more potent). Kita gunakan “krim” jenis ointment ini pada kawasan kulit yg dah menebal & kasar sebab kesan selalu garu & bergesel ( lichenified skin area). Rujuk gambar utk faham kulit yg sudah lichenfied.

2- CREAM : ia nya water based. Sebab ia asas air, ia kurang potent berbanding ointment. Kita sapu cream ini di kawasan yg less lichenified / kawasan kulit sensitif seperti kulit muka.

 

 

3- LOTION / GEL : Kita sapu krim asas lotion / gel ini pada kawasan yg berbulu , juga dikawasan lipatan ( intertriginious area) spt kawasan ketiak , kelengkang, kawasan anus ke kemaluan, di bawah lipatan payudara.

IKLAN

Jadi, bila dapat “krim”, tengok persediaan nya, adakah ia nya cream? ointment ? lotion?

Next kita kenali pula jenis-jenis krim itu, macam yg saya tulis kat atas, ada 6 jenis…

1) STEROID CREAM

Secara umum nya digunakan utk merawat keradangan ( inflammation) pada kulit. Contoh paling tipikal utk merawat ekzema.

Bagaimana nak tahu steroid cream? Perhatikan nama saintifik cream itu ( bukan brand name). Nama saintifik nya berakhir dengan ” SONE”. Contoh:

– Hydrocortisone – Clobetasone – Mometasone – Fluticasone – Betamethasone.

 

 

Krim steroid ini ada kelas nya. Kelas satu paling kurang power, dan makin tinggi kelas, makin power ( potent) lah ia. Rujuk gambar utk kenali kelas2 krim steroid ini. Tak boleh semberono korang tepek steroid krim tanpa tahu kelas. Sebabnya? Untu\k kelas yg potency tinggi, tak sesuai di sapu di kawasan yg sensitif seperti kulit muka /kawasan kulit yg dah menipis. Nanti kuli dapat komplikasi.

Krim krim steroid juga secara umumnya tak boleh di sapu secara berterusan untuk terlalu lama. Lama tu maksudnya > 2 weeks. Utk kes kes allergic /ekzema yang kronik, doktor mungkin start kan rawatan steroid cream/ ointment guna yg kelas paling potent utk 5 hari, kemudian diikuti dgn yg less potent utk seminggu berikutnya.

Apa komplikasi tepek steroid cream terlalu lama( prolonged used on skin)? Antaranya kulit akan menipis, rosak ( atrophy), kulit hilang pigmen ( hypopigmentation), kulit itu jadi alah pula pada krim yg disapu ( allergic reaction ), meninggikan risiko jangkitan ( infection), dan kalau di sapu di kawasan yg besar, ada risiko sapuan krim steroid luaran itu diserap dlm badan ( systemic absorption ).

 

 

IKLAN

2) ANTI FUNGAL CREAM

Kita gunakan utk rawat jangkitan fungus ( kulat). Jangkitan kulat ni orang Melayu panggil kurap / kulat air. Panau itu pun sebenarnya ialah jangkitan kulat.

Bagaimana nak kenal anti fungal cream? Perhatikan nama saintifik cream itu, berakhir dengan “ZOLE”. Contoh:

– Miconazole – Clotrimazole – Econazole – Ketoconazole – Fluconazole

Dan ada satu jenis anti fungal krim yg nama saintifiknya Terbinafine ( brand name Lamisil)

Rujuk gambar utk tengok contoh2 anti fungal yg biasa di pasaran Malaysia.

 

 

3) ANTIBIOTIC CREAM

Kita gunakan utk rawat jangkitan bakteria pada kulit. Ada pelbagai jenis jangkitan bakteria, dan pelbagai rupanya. So biar lah kerja men diagnosed itu doktor yg buat. Penat dia belajar, korang takyah susah payah main agak2 tengok imej Google 😛 Bukan apa, skin condition ni perlukan ilmu + latihan mata yg tajam. Doktor yg berpengalaman sendiri kadangkala buat silap masa diagnose.

Bagaimana nak kenal antibiotik krim? Perhatikan nama saintifik cream itu, kebanyakannya berakhir dengan ” IN”

Contohnya:

– Gentamicin – Fucidin – Neomycin – Mupirocin

IKLAN

4) COMBINATION OF CREAM

Krim dalam jenis keempat ini, ialah kombinasi antara 3 jenis krim di atas. Contoh kombinasi yg biasa kita jumpa:

– Steroid cream + antibiotic cream

– Antifungal cream + steroid cream.

Bila kita perlu guna krim 2 in 1 ini?

Or sometimes, ada yg 3 in 1 ( kombinasi antibiotik + steroid + anti fungal). * Rujuk gambar utk contoh.

Bila ada komplikasi dari jangkitan asal. Contohnya kita kena kurap ( fungal infection). Kita garu dan garu, punya syiok garu sampai luka kulit. Kuku kita bukan sterile, bawah kuku banyak bakteria. Lepas seminggu kurap kita luka, kurap kita dapat jangkitan bakteria. So dlm kes ini kita guna krim anti fungal + antibiotik /steroid.

Ataupun kita ada ekzema yg kronik. Garu punya garu sampai luka —- lepas tu infected. So kita kena sapu krim steroid + antibiotik.

5) ANTI VIRAL CREAM

Krim jenis ni utk jangkitan virus. Paling mudah nak faham, kalau kena chicken pox atau kayap. Kedua dua penyakit ni disebabkan jangkitan virus. Selain kena ambil ubat oral, sapuan krim anti virus pun perlu.

Sebab jarang krim ini digunakan secara meluas ( berbanding 4 jenis krim di atas), maka saya tak menulis dgn lanjut tentang krim anti virus ini.

6) MOISTURIZING CREAM

Ok, krim ini sangat penting. Walaupun ia nya hanyalah krim pelembap, namun ia memainkan peranan penting dalam rawatan.

Contoh paling klasik ialah pesakit chronic eczema. Kulit pesakit ekzema akan kering. Kering sebab cycle penyakit itu sendiri, kering sebab kesan sapu ubat steroid. Kulit yg kering = gatal. Jadinya, perlu sapu krim pelembap setiap hari. Krim pelembap boleh di sapu setiap hari utk tempoh yg lama, Insya Allah no problem ( tak macam krim steroid). Kita sarankan utk mereka yg ada ekzema, sapu lah krim pelembap setiap malam sebelum tidur. Boleh juga di campur dgn steroid cream dlm nisbah tertentu ( 50 % – 50% , 60% – 40 % , etc) bergantung pada rawatan doktor.

Krim pelembap yg bagus antara nya brand Cetaphil. Cetaphil ini juga ada dlm bentuk mandian. Cakap pasal mandi, utk orang yg kulitnya ada ekzema / sensitive skin, hati hati guna sabun mandi yg berubat …contohnya Dettol…Protex..sebab chemical dari sabun2 ini boleh membuang lapisan minyak & lemak pada kulit, so end up kulit akan kering. So guna kan mandian yang ada moisturizer macam Cetaphil, or Dove. Utk kulit yg super sensitive juga, kita advised untuk jangan lap badan terlalu kuat dengan towel. Tinggalkan sikit basah2 / kelembapan pada kawasan kulit terlibat, dan lepas tu sapu krim pelembap utk maintain kelembapan area tu.

So, please kenal krim yg anda gunakan. Jangan kenal krim based on color. Contohnya ” saya nak krim warna putih tu “. Hampir semua krim warna putih! Ataupun beli krim yg di re-pack TIADA LABEL. Zaman dulu ya doktor /farmasi re-pack krim dalam bekas bulat leper. Zaman la ni, make sure beli krim yg dalam bentuk tiub macam ubat gigi tu. Kalau di re-pack sekalipun, ada berhak tahu kandungan krim itu ( mesti ada label).

Jangan main hantam sapu krim orang lain kat badan anda. Orang tu ” serasi ” sapu krim tu, awak pun tepek kat badan awak. Padahal orang tu ada ekzema, tapi awak ada kurap. Again, jangan berguru dgn Google image semata-mata.

 

 

Sumber: Khairul Faizie Mohammad Kamar