Kita memang sudah berhati-hati namun ada ketikanya kita tetap terkena dengan scammer. Kebanyakkan rakyat Malaysia sekarang ramai yang duduk di rumah disebabkan pelaksanaan PKP dan juga PKPD. Namun, scammer lebih bijak dalam mencari peluang sekaligus membuatkan ramai hilang duit.

Terkini, disebabkan ramai mengunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membeli barang ‘online’ scammer menggunakan phising website untuk menipu orang ramai. Perkongsian dari Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police mengenai phising website dan orang ramai harus berhati-hati agar duit tak hilang dalam akaun ya.

Teknik mereka mengunakan tektik emel palsu oleh Pos Malaysia, pihak Cyber Crime memohon kepada mereka yang menerima emel sedemikian agar menyemak dahulu status bungkusan. Hal ini agar anda tidak menjadi mangsa ‘phishing‘.

Antara contoh email Pos Malaysia yang digunakan..

Jangan ‘Klik’ Emel Dari Pos Malaysia Ini, Ramai Dah Terkena Taktik ‘Phishing’

Jangan ‘Klik’ Emel Dari Pos Malaysia Ini, Ramai Dah Terkena Taktik ‘Phishing’

IKLAN

Oleh itu, sekiranya ada yang telah tersebarkan kepada orang yang tidak sepatutnya, pihak Cyber Crime menasihati agar segera memaklumkannya kepada pihak insitusi kewangan.

Selain itu, orang ramai juga digalakkan melengkapi peranti masing-masing dengan aplikasi anti virus dan keselamatan internet.

Rata-rata warganet juga berkongsi pengalaman pernah menerima email sebegini.

IKLAN

Jangan ‘Klik’ Emel Dari Pos Malaysia Ini, Ramai Dah Terkena Taktik ‘Phishing’

Tahukah anda apa itu ‘phishing website’?

– Laman web yang dibangunkan oleh scammer untuk mendapatkan maklumat perakaunan anda seperti no kad ATM, kata laluan atau ID perbankan internet dll maklumat yang membolehkan scammer masuk dan akses perbankan anda untuk memindahkan wang ke akaun lain.

IKLAN

 

Ishh…dasyat betul orang sekarang ni, macam cara dorang buat untuk menipu dan memperdayakan duit kita…begitulah dunia tanpa sempadan.

Sumber: Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI