Saban hari bilangan pesakit positif Covid-19 telah meningkat dari semasa ke semasa, kerajaan pula sudah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh Malaysia.

Jangan Ingkar PKP Kalau Tak Nak Melayang RM1000 Dikenakan Kompaun, Bermula Hari Ini!

Susulan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa kedua, kuat kuasa undang-undang lebih tegas akan dikenakan kepada mereka yang ingkar dengan arahan kerajaan.

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah memberitahu pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menguatkuasakan kompaun RM1,000 kepada mereka yang ingkar mengikut Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2020 (Akta 324).

IKLAN

Jangan Ingkar PKP Kalau Tak Nak Melayang RM1000 Dikenakan Kompaun, Bermula Hari Ini!

Bermula hari ini, kompaun berkenaan akan dikeluarkan kepada pesalah PKP mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang sudah ditetapkan. Sekiranya pesalah enggan membayar kompaun berkenaan mereka boleh meminta untuk dibicarakan.

IKLAN

25 Mac lalu, Perdana Menteri Malaysia, Muhyiddin Yassin telah mengumumkan PKP yang sepatutnya berakhir pada 31 Mac lalu dilanjutkan sehingga 14 April ini bagi memastikan jangkitan COVID-19 dalam kalangan rakyat Malaysia dapat diputuskan.

Merangkumi enam perkara iaitu:

IKLAN
  1. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara.
  2. Sekatan menyeluruh semua perjalananrakyat Malaysia ke luar negara.
  3. Sekatan kemasukan semua pelancongdan pelawat asing ke dalam negara.
  4. Penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta.
  5. Penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT).
  6. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services).

Tempoh perintah ini hanya akan tamat apabila kerajaan percaya jangkitan COVID-19 sudah dapat diputuskan daripada menular di Malaysia, dan selagi tahap peratusan kepatuhan rakyat masih rendah maka tidak mustahil ini akan dilanjutkan sehingga ke satu masa lagi, yang mana akan ditentukan pada Jumaat (10 April) ini.

Ha kalau degil sangat pergi la langgar PKP. Tapi nanti kena kompaun jangan menyesal pula. 

Sumber: Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI