Dah jadi satu trend anak muda apabila ada sahaja yang mereka ingin cuba bila melihat sesuatu yang trending di media sosial.

Terbaru, 'tripping jump challenge' sedang hangat diperkatakan apabila khabarnya cabaran ini boleh menyebabkan kematian. Mana tidaknya, dua orang yang menyendeng kaki seorang lain pemain menyebabkan individu itu jatuh terlentang di lantai.

Jangan Hanya Nak Ikut Trend, ‘Tripping Jump Challenge’ Boleh Sebabkan Kematian

Tanpa beralas apa-apa, bayangkan macam mana individu tersebut boleh jatuh di atas simen. Boleh pecah kepala wey!

Ada beberapa versi cabaran, pertama mungkin mereka sudah tahu dan perlu mengelak daripada disepak oleh rakan, dan kedua bila mana si mangsa tidak menyedari bahawa dua rakannya ingin menyendeng kakinya dan menyebabkan mangsa tersungkur.

Menurut laporan yang diterima dari Astro Awani, berdasarkan pengamatan yang dilakukan Dr. Shazif Othman melalui video-video tular di media sosial, terdapat beberapa risiko yang boleh berlaku kepada individu yang mencuba cabaran tersebut.

Risiko paling ketara adalah boleh berlaku hentakan di bahagian kepala dan sekali gus boleh menyebabkan anggota terpenting pada manusia, iaitu otak.

IKLAN

Jika terkena impak yang besar, ia boleh menyebabkan kematian otak atau 'brain dead' kerana bila dilihat semula, individu tersebut jatuh secara mengejut. Kesannya, ia juga boleh menyebabkan fizikal kecederaan pada sel-sel tisu di bahagian kaki.

Jangan Hanya Nak Ikut Trend, ‘Tripping Jump Challenge’ Boleh Sebabkan Kematian

Walaupun jantung masih berdegup, namun kematian otak tidak dapat menyelamatkan keadaan. Disebabkan itu korang tidak dibenarkan sesekali untuk mencuba melakukan cabaran ini.

Selain itu juga, bahagian tengkuk boleh tercedera dan akan melibatkan kecederaan pada tulang serviks yang boleh menyebabkan bukan sahaja maut, malah lumpuh seperti strok.

IKLAN

Risiko lainnya boleh menyebabkan sakit pada belakang yang kronik, cedera otot pada organ dalaman dan berisiko untuk berlaku kecacatan kekal.

Nah, bukan biasa-biasa kesan yang korang akan dapat sekiranya melakukan cabaran ini. Jadi, janganlah berani-berani nak cuba semata-mata nak ikut trend. Nanti akibatnya korang perlu tanggung seumur hidup pula.

Kalau masih hidup kira nasib baiklah. Tapi jika berlaku sebaliknya?

IKLAN
Jangan Hanya Nak Ikut Trend, ‘Tripping Jump Challenge’ Boleh Sebabkan Kematian

Seperti menerusi sebuah video yang tular di media sosial, kelihatan lelaki tersebut jatuh dan tidak sedarkan diri. Bila ditarik oleh rakan-rakannya, mangsa sudah lemah longlai dan ada yang mengatakan bahawa dia sudah mati.

Janganlah buat benda yang pelik-pelik. Sayang sikit nyawa korang tu guys!

Sumber: Astro Awani