Selaku salah seorang juri yang mengadili malam finale ujibakat pencarian Dewi Remaja 2022, Didie Alias turut merasakan rupa paras bukanlah kayu pengukur utama dalam pencarian seperti ini tetapi potensi, bakat, keinginan dan kebolehan yang diambil kiran daripada diri peserta. Beliau juga sempat untuk mengucapkan tahniah kepada juara, Tracie Sinidol sejurus selepas namanya diumumkan selaku Dewi Remaja 2022.

ARTIKEL BERKAITAN : Bangga Dengan Diri : Pemenang Tempat Ketiga Dewi Remaja 2022 KIMBERLY CHUAH

“Jangan Culture Shock…” Didie Alias Titip Pesan Untuk ‘Anak-Anak’ Dewi Remaja 2022

” Kalau kita tengok finalis dulu pun, mereka kini masih lagi meletop, masih lagi cantik. Kalau ada yang melemparkan komen ‘ face shaming’ kata tak lawa pada peserta terbaharu, mungkin ada yang masih belum kemaskan lagi penampilan”

” Cuma bagi mummy, Dewi Remaja kena cantik tapi pada masa yang sama perlulah bijak. Maksudnya, biarlah ada pakej yang lengkap. Bukanlah nak kata kena ‘cantik naw naw’, tapi biarlah sedap mata memandang.

“Jangan Culture Shock…” Didie Alias Titip Pesan Untuk ‘Anak-Anak’ Dewi Remaja 2022

IKLAN

Didie yang juga merupakan finalis Dewi Remaja 1990 berharap, finalis-finalis tahun ini mampu menyerlahkan personliti masing-masing selepas ini.

” Cuma saya tengok aura mereka belum ada. Tak rasa macam ‘wow’ lagi. Mungkin sebab kebanyakkannya pun masih lagi baru, ada yang awal remaja juga. Mummy sentiasa menyokong Dewi Remaja kerana Mummy juga merupakan alumni Dewi Remaja.”

“Jangan Culture Shock…” Didie Alias Titip Pesan Untuk ‘Anak-Anak’ Dewi Remaja 2022

Penilaian

IKLAN

Untuk malam ini, penilaian markah sangat nipis kerana mereka sudah ada markah minggu-minggu sebelum ini. Bagi mummy, kesepuluh finalis malam ini sudah mempunyai aura sebagai Dewi Remaja dah sampai ke tahap ini pun merupakan satu perkara yang patut dibanggakan.

“Dulu kita tak ada semua ini, sesuatu benda yang advance. Jadi mereka ini seua beruntung boleh terus keluar TV, keluar live, dapat hadiah pula RM10 ribu. Kita dulu kalau menang dapat la keluar muka depan Majalah Remaja. Tapi itu pun sudah cukup membanggakan.”

“Jadi bagi Mummy, platform Dewi Remaja ini terus dikekalkan. Pihak Ideaktiv sendiri telah menyusun ilmu dahulu untuk para Dewi membuat persediaan menjadi anak seni yang sejati.”

Jangan Culture Shock

IKLAN

Sebagai pelakon senior, Didie Alias yang dicungkil bakatnya menerusi pencarian Dewi Remaja edisi ketiga pada tahun 1990/1991, Didie yang mesra menggelar dirinya Mummy sempat memberikan nasihat dan tip buat ‘anak-anak’ Dewi Remaja 2022.

” Kepada semua anak-anak mummy dalam Dewi Remaja 2022 ini. mummy nasihatkan jangan culture shock. Maksudnya bila anda diberi peluang untuk menjadi Dewi Remaja terus ‘gendong’ gelaran tersebut sampai bila-bila . Dapatkan lagi ilmu, belajar dan terus belajar, jujur dan kena ada tanggungjawap dan paling penting jadi diri sendiri. Itulah kunci untuk kekal dalam industri ini.” akhiri Didie Alias.

Didie Alias turut ditemani juri lain yang terdiri daripada Datuk Aznil Nawawi dan Izara Aisyah.

Untuk info, peserta dari Tambunan, Sabah, Tracie Sinidol, 21, dinobatkan sebagai juara Dewi Remaja 2022. Manakala tempat kedua menjadi milik Bee Aishah diikuti Kimberly dan Alyssa masing-masing meraih tempat ketiga dan keempat.

BACA : “Saya Menang Sudah..”, Sumandak Sabah ‘Tapau’ Dua Gelaran, Juara Dewi Remaja Dan Dewi Favourite

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI