Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri

 

Ada masanya, penulis pasti kita semua akan terbeban dengan tuntutan belajar dan kerjaya. Sehinggakan kadangkala, kita tidak mempunyai masa untuk diri sendiri mahupun keluarga.

 

Apabila kita melihat cara orang di sekeliling boleh mencuri masa untuk berlibur, bercuti, bersama keluarga dan sebagainya di luar kelas dan tempat kerja, mesti kita terfiikir bagaimana si dia mampu untuk seimbangkan di antara masa kerja dan kehidupan sendiri. Sedangkan kita pula ibaratnya tiada ‘life’ dan terpaksa berkorban sepanjang masa.

Doktor pakar pelatih surgikal negara, Dr Amalina Che Bakri mengakui ramai pengikutnya di laman sosial yang selalu bertanyakan soalan yang sama kepada beliau.

Bagaimana doktor ‘curi masa’ walaupun komitmen beliau terhadap kerjaya dalam bidang pakar bedah amatlah tinggi?

“Jangan Cuba Jadi Perfectionist” Dr Amalina Kongsi Tip Seimbang Masa Kerja & Hidup
Dr Amalina bijak menentukan masa untuk aktiviti di luar bangunan hospital. Sama ada beliau berlatih memanaskan badan menerusi wall-climbing ataupun memberikan ucapan kepada pelajar Malaysia di Malaysian Hall, London, setiap masanya diisi dengan penuh cermat. Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri.

“Mereka selalu bertanya, bagaimana saya kekalkan work-life balance saya. Tiada jawapan yang benar-benar sempurna.

“Apa yang saya lakukan berkesan untuk diri saya, dah seharusnya kamu juga cari cara yang berkesan untuk diri kamu,” jelasnya yang bakal menyambut hari kelahiran ke 33, 7 Disember ini.

Bagaimanapun, beliau masih menyenaraikan tip yang boleh membantu kita semua untuk mendapatkan perspektif baru dalam usaha menyeimbangkan antara komitmen kerjaya, keluarga dan komitmen kepada diri sendiri. After all, everyone deserves his/her ‘me time’.

 

01

Tetapkan keutamaan dalam jadual kamu. Dr Amalina sering menyentuh betapa pentingnya pengurusan masa kerana itu adalah kunci untuk segala-galanya. Beliau menetapkannya mengikut 4 kategori berbeza:

– Urgent & important (terdesak & penting)
– Important but not urgent (penting tapi tidak terdesak)
– Urgent but not important (Terdesak tapi tidak penting)
– Neither urgent nor important (Tidak terdesak dan tidak penting)

IKLAN

Beliau menggunakan Microsoft Timeline untuk menetapkan semua ini berserta tarikh akhir (deadline) dan matlamat (goals).

 

02

Rancang matlamat harian. Dari situ, tetapkan masa kamu bekerja. Adalah penting untuk kamu tetapkan matlamat yang boleh dicapai, jangan tekan diri melebihi kemampuan kamu.

“Jangan Cuba Jadi Perfectionist” Dr Amalina Kongsi Tip Seimbang Masa Kerja & Hidup
Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri.

 

03

Rancang ‘me time’ untuk diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan. Masukkan tarikh-tarikh penting di dalam diari (Dr Amalina menggunakan Google Calendar).

Rancang percutian kamu lebih awal supaya kamu ada sesuatu yang boleh memberikan motivasi dari sekarang.

 

IKLAN

04

Usah katakan ‘yes’ kepada semua perkara, belajar untuk katakan tidak. Ini berkesan bik untuk kerjaya ataupun kehidupan sosial. Tentukan perkara yang kamu boleh lakukan dan tidak boleh lakukan.

“Jangan Cuba Jadi Perfectionist” Dr Amalina Kongsi Tip Seimbang Masa Kerja & Hidup
Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri.

 

05

Kurangkan aktiviti yang membazir masa – jangan luangkan berjam-jam di media sosial. Tentukan ‘screen time limit’ pada aplikasi kegemaran kamu.

 

06

Penuhkan masa bekerja pada hari minggu dan kosongkan hujung minggu kamu untuk aktiviti peribadi. Jika Dr Amalina perlu bekerja pada hujung minggu, beliau akan tetapkan 1 hari cuti pada hari minggu.

 

07

Beri penghargaan kepada diri sendiri selepas mencapai sesuatu kejayaan, reward yourself with something you love!

IKLAN
“Jangan Cuba Jadi Perfectionist” Dr Amalina Kongsi Tip Seimbang Masa Kerja & Hidup
Dr Amalina semasa bercuti di Milford on Sea. Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri.

 

08

Ketahui kemampuan diri sendiri dan tetapkan ‘expectation’ peribadi dengan cermat. Jangan cuba untuk menjadi seorang yang perfectionist.

 

09

Wujudkan support system yang membantu, sama ada di kalangan ahli keluarga ataupun kawan-kawan. Sukar sekali untuk seseorang itu melakukan semua perkara secara sendiri.

“Jangan Cuba Jadi Perfectionist” Dr Amalina Kongsi Tip Seimbang Masa Kerja & Hidup
Walaupun perlu berjauhan dengan ibunya, Dr Amalina sentiasa ‘keep in touch’ dengan beliau untuk mendapatkan dorongan dan sokongan. Sumber Foto: Instagram @dramalinabakri.

 

10

Sehebat mana pun kamu dalam melakukan tugasan, badan dan kesihatan masih perlu dijaga. Kekalkan diet pemakanan dan senaman yang sihat. Walaupun sekadar berjalan untuk 30 minit sehari, tetapkan masa untuk bersenam 3-4 kali seminggu.

*

Got it, guys?

Harapnya selepas ini, kita tidak lagi perlu ‘complain’ mengenai jadual tugasan yang tidak habis-habis perlu disiapkan selepas kita membuat perancangan secara cermat.

Baca senarai penuh yang dikongsikan oleh Dr Amalina ini:

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI