Semalam, isu kertas undian belum tiba di tangan rakyat Malaysia yang menetap di luar negara telah kami kupaskan.

 

Melalui perkongsian Facebook oleh saudara Qaisy Jaslenda mengenai ‘perjalanan’ kertas undi posnya ke dari Malaysia ke United Kingdom, lebih ramai kenalan di luar negara malah yang berada di dalam negara sendiri memaklumkan mengenai isu di mana kertas undi pos mereka?

Beberapa bantahan yang dijalankan oleh rakyat Malaysia di hadapan bangunan kedutaan beberapa buah lokasi sedikit sebanyak membuatkan suara mereka didengari terutamanya di media sosial.

Hari ini, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) iaitu Mohd Hashim Abdullah berkata kepada rakan media di Malay Mail bahawa pihaknya sedang menyiasat perkara tersebut.

IKLAN

Isu Kertas Undi Pos Lambat Diterima Pelajar Di Luar Negara, Ini Jawapan Pengerusi SPR

“Selepas memperoleh beberapa aduan, SPR mengambilnya sebagai isu serius dan akan menyiasat,” kata beliau sambil menambah tidak semua rakyat di negara luar menghadapi isu tersebut.

Mengikut aduan yang diterima, antara negara terkesan termasuklah Australia, Itali, Perancis dan United Kingdom.

Bagaimanapun, mengikut rakan kami di sana, sekiranya ia diterima sekalipun, kertas undi pos itu tiba hanya SEHARI sebelum proses pengundian dijalankan di Malaysia.

IKLAN

Itu bermaksud, rakyat Malaysia terutamanya pelajar di luar negara terpaksa meminta bantuan ‘last minute’ kepada mana-mana rakyat Malaysia yang pulang ke negara semalam ataupun awal hari ini.

 

* * * * *

IKLAN

REMAJA melihat pengundi muda pada kali ini betul-betul ingin melunaskan tanggungjawab mereka kepada negara.

Isu Kertas Undi Pos Lambat Diterima Pelajar Di Luar Negara, Ini Jawapan Pengerusi SPR
Pengundi dari luar negara.

 

Isu Kertas Undi Pos Lambat Diterima Pelajar Di Luar Negara, Ini Jawapan Pengerusi SPR
Pengundi di dalam Malaysia

 

Tidak kiralah di kalangan rakyat di luar negara mahupun di dalam Malaysia sendiri, kami semua inginkan proses Pilihan Raya Umum yang telus dan lancar!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI