O M G, not again.

Kes haritu masih segar lagi dalam ingatan tapi jenama tudung popular buat hal lagi?

Itu perkara pertama yang terlintas di fikiran penulis sejak isu ciplak rekaan tudung ini kembali viral dan ‘hangat’ di media sosial dan portal online.

Hal ini selepas tular seorang lelaki pengasas tudung menangis teresak- esak meluahkan rasa selepas kecewa dengan mendakwa rekaan miliknya telah ditiru oleh sebuah jenama tudung terkenal.

 

IKLAN
@yusfariq💔PLEASE STOP COPYING SMALL BUSINESS IDEA. ##thejasmine ##bawalmagnetic♬ original sound – Abe Yus 🇲🇾🇮🇩 | TJ

Menerusi perkongsian video di platform TikTok, Yusfariq Iqmal memberitahu dan mengetahui konsep dan idea serta hasil usaha kerasnya sejak dua tahun lalu diciplak oleh jenama besar tersebut.

Apa yang mengejutkan netizen, ini bukan kali pertama isu ini terjadi.

IKLAN

Tidak cukup di laman TikTok, pemuda ini turut memuat naik di laman Twitter

 

IKLAN

Menurut pemuda berusia 26 tahun itu, dia berhempas pulas mengembangkan perniagaan tudung bawal ‘magnetic’ miliknya namun mendakwa jenama berkenaan senang-lenang mempergunakan idea orang lain.

“Senang-senang nak ambil idea aku. Dua tahun lebih aku cuba meyakinkan orang ramai, buat Research and development (R&D) sampai kemurungan.
“Apa yang pelanggan mengadu, aku cuba perbaiki. Tapi aku bersyukur akhirnya hasilkan benda ni. Founder jenama besar ni setiap tahun buat hal,” katanya.

Ini bukanlah kes pertama satu jenama ditiru secara bulat-bulat. Apa pendapat korang, patut tak jenama yang ‘meniru’ ini dikenakan tindakan undang-undang? Ataupun mereka juga orang berniaga yang mencari makan dan persamaan yang wujud itu hanyalah kebetulan?

Sumber: TikTok @yusfariq , Twitter @Yusfariqq

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI