Isu perkauman sekali lagi membayangi masyarakat majmuk Malaysia apabila timbul insiden beberapa individu berbangsa Melayu yang menggelar masyarakat berbangsa India sebagai ‘Keling’.

Malah, ada beranggapan komen mengenai bau badan serta bau minyak kelapa yang ditujukan oleh individu terbabit kepada penonton berbangsa India di acara konsert AR Rahman Kuala Lumpur baru-baru ini sebagai tidak sensitif, ‘racist’ dan melampaui tata tertib interaksi di platform media sosial.

Isu Gelaran Berbaur Perkauman: Thompson Goh Pernah Terasa Hati Digelar ‘Apek’ Kerana Berbangsa Cina
FOTO: Facebook Anwar Ibrahim

REMAJA mendapatkan pendapat daripada beberapa individu berlainan bangsa berkenaan isu gelaran berbaur perkauman ini.

Thompson Goh, Finalis Hero Remaja 2020

Ketika dihubungi oleh REMAJA, Thompson Goh atau lebih mesra dengan panggilan Tom beranggapan ia bukan satu isu baharu memandangkan dia sendiri pernah berdepan sketisme kerana latar belakangnya sebagai seorang anak Sarawak berdarah kacukan Cina-Melayu.

Disebabkan paras luaran yang menyerupai lelaki berbangsa Cina, sejak berada di bangku sekolah lagi Tom sudah lali apabila dia sering digelar ‘Apek’. Mungkin gelaran tersebut dianggap sudah biasa dibahasakan kepada lelaki berbangsa Cina di Malaysia. Bagaimanapun, sentimen yang dirasai oleh lelaki seperti Tom mungkin berbeza daripada tanggapan am masyarakat.

Isu Gelaran Berbaur Perkauman: Thompson Goh Pernah Terasa Hati Digelar ‘Apek’ Kerana Berbangsa Cina
Finalis pencarian Hero Remaja 2020, Thompson Goh. FOTO: Instagram @iamtomsz

“Isu gelaran ‘Keling’ yang sedang diperkatakan sekarang bukanlah satu isu baharu. Sejak sekolah, saya pun perlu berdepan isu sedemikian apabila digelar ‘Apek’ walaupun dalam kalangan masyarakat Cina, ‘Apek’ ditujukan kepada lelaki tua berbangsa Cina.

IKLAN

“Saya ingat lagi merasa tidak puas hati semasa kecil kerana bagi saya, gelaran ‘Apek’ boleh berbaur penghinaan mengikut niat individu yang melabelnya kepada orang lain.”

“Sebagai kanak-kanak, saya pernah terfikir, ‘You panggil I ‘Apek’ buat apa?’.”

“Secara peribadi, sebelum kita menggelar seseorang dengan nama atau gelaran tertentu, kita seharusnya bertanyakan dahulu jika beliau selesa digelar sedemikian rupa,” ulasnya yang kini bertugas secara persendirian.

Berkenaan isu gelaran ‘Keling’ yang digunakan sewaktu konsert AR Rahman baru-baru ini, Tom berpendapat ia tidak seharusnya terjadi dan ia sebenarnya menggambarkan kelemahan penghayatan sivik dalam kalangan kanak-kanak, remaja serta masyarakat umum.

Isu Gelaran Berbaur Perkauman: Thompson Goh Pernah Terasa Hati Digelar ‘Apek’ Kerana Berbangsa Cina
FOTO: Instagram @iamtomsz

“Kita tahu ia adalah perkataan yang tidak sedap didengari, mengapa kita masih menggunakannya? Kita sedia tahu bahawa gelaran berbaur perkauman adalah sensitif. Kita sedia tahu isu warna kulit juga adalah sensitif.

IKLAN

“Oleh itu dalam dunia yang dikuasai oleh kandungan media sosial sekarang, seseorang itu wajib fikir dahulu sebelum tulis, ambil foto dan memuat naik. Ambil masa sejenak untuk fikir.

“Seperkara lagi, jangan takut untuk bersuara jika anda adalah salah satu mangsa gelaran berbaur perkauman. Jika saya boleh mengubah masa lampau, saya akan memberanikan diri untuk menegur geng sendiri secara baik bahawa saya tidak selesa digelar ‘Apek’.

“Sebagai orang dewasa sekarang, saya pastinya akan menegur kanak-kanak atau remaja yang lebih muda dari saya untuk tidak sewenang-wenangnya menggunakan gelaran ‘Apek’, ‘Keling’, ‘Kampung’ dan sebagainya,” tambah Tom lagi.

IKLAN

KEMAS KINI: Pihak polis telah menerima satu laporan berhubung video berbaur perkauman yang dimuat naik oleh pengguna media sosial. Mereka memaklumkan satu kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan dan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

BACA LAGI: Dilabel ‘Racist’ Tinggalkan Komen Tentang Konsert AR Rahman, Pemain Hoki Negara Mohon Maaf – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI