Tiada angin tiada ribut, tiba-tiba timbul spekulasi rekaan model telefon pintar akan datang oleh jenama Apple pada minggu ini.

Biarpun Apple baru saja melancarkan model iPhone 13 baru-baru ini, itu tidak bermakna keluaran telefon pintar akan terhenti di situ saja. Pada waktu Apple melancarkan mana-mana model baharu, entah-entah tiga ke lima rekaan model akan datang sudahpun berada dalam genggaman mereka. Hanya masa saja yang akan menentukan bilakah setiap model itu akan dilancarkan.

Justeru, tidak hairanlah apabila timbul perkhabaran mengenai model telefon pintar oleh Apple pada minggu ini. Biarpun kita semua tidak pasti jika ia merupakan rekaan sebenar oleh Apple ataupun hanyalah gambaran peminat jenama Amerika Syarikat itu, apa yang menjadikannya menarik adalah idea rekaannya yang jelas kelihatan mirip jenama seterunya, Samsung.

IKLAN
iPhone ‘Boleh Lipat’ Tiru Samsung? Ia Dijangka Temui Pasaran Pada..
Model telefon boleh lipat yang dikatakan bakal dipasarkan oleh syarikat Apple.
iPhone ‘Boleh Lipat’ Tiru Samsung? Ia Dijangka Temui Pasaran Pada..
Samsung Galaxy Fold

Sekali imbas memang tak nampak banyak bezanya dari luaran! Hanya logo yang tertera pada peranti itu saja yang berbeza.

Gambaran tersebut telah dikongsikan oleh penganalisa TF Securities, Ming-Chi Kuo. Katanya, Apple dijangka akan memperkenalkan telefon pintar jenis ‘foldable’ mirip model Samsung Galaxy Fold yang telahpun dipasarkan sejak 2019.

IKLAN

Ia disebut mempunyai skrin bersaiz 8-inci QHD dengan paparan OLED fleksible. Ura-ura ini bertambah kencang sejak awal tahun ini lagi sebenarnya selepas dua prototaip telefon pintar boleh lipat telah melalui ujian ketahanan dalaman syarikat itu.

Cumanya, Apple dikatakan masih dalam proses ingin memperbaiki teknologi model ini memandangkan bukan senang untuk menyiapkan telefon jenis boleh lipat yang bermutu tinggi. Seperti yang kita ketahui, tidak semua pengguna berpuas hati dengan model pertama Samsung Galaxy Fold yang mempunyai sedikit isu pada paparan skrinnya terutama pada bahagian terlipat.

IKLAN

Apple juga sedang mengusahakan fungsi ‘under-display fingerprint’ yang akan memudahkan lagi pengguna.

Jadi gaiss, bila sebenarnya kita boleh jangkakan model ini dipasarkan oleh Apple?

Sabar dulu ya kerana pengeluarannya akan memakan masa beberapa tahun lagi. Mengikut jangkaan, Apple sedang bersiap sedia untuk mengeluarkan sekitar akhir tahun 2023 atau pada tahun 2024.