Sekiranya korang terlupa, aplikasi paling popular dunia, WhatsApp ialah sebahagian daripada kumpulan besar Facebook, dan begitu juga dengan Instagram.

Selepas Facebook membolehkan penggunanya berkongsi Instagram Stories di akaun Facebook mereka bermula Oktober tahun lalu, ramai pengguna yang menyambut baik pembaharuan tersebut dan kini semakin ramai yang aktif berkongsi secara cross-posting. 1 story, 2 akaun berbeze. Mudah kan?

Kini dalam perkembangan terbaru, Facebook sedang merancang untuk ‘mengembangkan’ lagi cara tersebut dengan aplikasi WhatsApp pula.

Instagram Stories Boleh Dimuat Naik Terus Ke WhatsApp, Tidak Lama Lagi

Syarikat tersebut sedang dalam fasa menguji pembaharuan itu terhadap beberapa pengguna WhatsApp terpilih agar mereka boleh memuat naik Instagram Stories terus ke WhatsApp dalam bentuk WhatsApp Status dalam tempoh 24 jam.

Pengguna di Instagram akan mempunyai butang option di akaun mereka agar mereka boleh memilih sama ada untuk share atau tidak story tersebut di WhatsApp.

IKLAN

Setakat ini, ada beberapa pengguna di Brazil dan Portugal yang mendapati mereka mempunyai butang share tersebut semasa memuat naik Instagram Stories.

Instagram Stories Boleh Dimuat Naik Terus Ke WhatsApp, Tidak Lama Lagi

Semua Aplikasi Kini Saling Berkait 

Setakat November tahun lalu, Facebook melaporkan terdapat lebih daripada 300 juta pengguna aktif Instagram Stories setap hari dan kini, jumlah itu mungkin sekali telah meningkat. Dengan membolehkan sistem cross-posting seperti ini, WhatsApp secara automatik akan meningkatkan lagi trafik penggunanya dan menjadikannya lebih popular.

IKLAN

Instagram Stories Boleh Dimuat Naik Terus Ke WhatsApp, Tidak Lama Lagi

Namun, penulis terfikir juga, jika followers korang terpaksa melihat posting yang sama di tiga platform media sosial berbeza, tidakkah mereka akan cepat merasa bosan?

Ya mungkin juga. Untuk menangani isu itu, WhatsApp juga sedang berkira-kira untuk mewujudkan sistem di mana jika followers korang dah melihat story tersebut sekali, contohnya di Instagram, ia tidak akan keluar lagi di platform sosial media mereka yang lain.

IKLAN

Tetapi Bukan Untuk Pengguna BB 10 Dan Windows Phone..

Dalam perkembangan lain, WhatsApp telah mengumumkan mereka tidak lagi akan memberi support kepada fungsi WhatsApp untuk gajet Blackberry 10, bermula tahun ini.

Buat masa sekarang, ada pengguna BB 10 yang masih boleh mengguna WhatsApp. Ini kerana WhatsApp sedang menamatkan fungsinya secara berperingkat. Mereka hanya menunggu masa saja (dalam tempoh dua minggu) sebelum ia tidak lagi akan berfungsi.

Instagram Stories Boleh Dimuat Naik Terus Ke WhatsApp, Tidak Lama Lagi
Windows Phone 8.0, BlackBerry OS 10 dan BlackBerry OS tidak lagi di-support oleh WhatsApp.

Selain daripada BB 10, terdapat dua lagi model telefon yang terpaksa menghadapi masalah yang sama iaitu Windows Phone 8.0 dan BlackBerry OS. Ini bukanlah kali pertama WhatsApp membuat keputusan sedemikian.

Sebelum ini, mereka juga menamatkan support untuk Android 2.1 – Android 2.2, Windows Phone 7 – Android 2.1 & Android 2.2 dan Windows Phone 7.

Senang cerita, beli jelah telefon pintar Android dan Apple, hehe..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI