You Tube merupakan platform perkongsian video yang paling popular di dunia. Ia merupakan anak syarikat kepada Alphabet Inc yang juga syarikat induk kepada Google.

Memandangkan anak muda sangat cenderung melihat you tube sebagai sebahagian masa mereka maka lahirlah Youtuber yang mampu mengubah corak pemikiran masyarakat melalui mesej yang mereka sampaikan.

Jika di Malaysia, antara Youtuber yang terkenal ialah Mat Luthfi yang mempunyai jumlah pengikut seramai 448,252 subscribers dan jumlah tontonan sebanyak 41.2 juta menjadikan dirinya menduduki tangga ke lima Youtuber popular di Malaysia.

Jom semak, siapa Youtuber dunia yang menduduki 10 carta teratas dan berapa pendapatan yang mereka peroleh sebagai Youtuber?.Satu pertanyaan, Youtuber Malaysia masuk dalam list tak?

IKLAN

Forbes baru ini mengeluarkan senarai 10 Youtuber popular dunia dengan penghasilan pendapatan tertinggi dari 1 Jun 2017 hingga 1 Jun 2018. Berikut 10 Youtuber terkaya dunia menurut versi Forbes mengikut nombor 1 hingga 10.

Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

IKLAN
 1. Ryan ToyReview (USD22 juta) – Tak padan kecil tapi sudah ada pendapatan cukup tinggi. Ryan baru berusia 7 tahun namun sangat popular di seluruh dunia dengan review produk mainan. Bermula Mac 2015 di mana dirinya memberi ulasan, sehingga kini jumlah pengikutnya seramai 18 juta orang. Pendapatannya mencecah USD22 juta. Walau jumlah pengikutnya tidak sebegitu ramai namun pengaruhnya dalam industri permainan ternyata banyak membantu pendapatan keluarganya. Ryan ToyReview turut menjalin kerjsama eksklusif dengan Walmart bermula awal tahun ini.

  Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 2. Jake Paul (USD21.5 juta) – Adik kepada Logan Paul ini semakin dikenali di dunia Youtuber. Paul kerap menghasilkan vlog harian dan video rapnya kepada lebih 18 juta pengikutnya setiap minggu. Seperti abangnya, Logan, Jake bermula dalam dunia sosial Vine (yang kini sudah tiada) dan berjaya mengumpul 5 juta pengikut dan 2 juta tontonan videonya dan sejak itu namanya terus popular.

  Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 3. Dude Perfect (USD20 juta) – Jika Youtuber lain memilih isu-isu semasa dan hiburan, Dude Perfect pula fokus pada dunia olahraga yang menampilkan aksi luar biasa. Saluran ini dilakukan lima orang iaitu kembar Cory dan Coby Cooton, Garrett Hilbert, Cody Jones dan Tyler Toney yang kesemuanya penuntut di Texas A&M University. Popularnya mereka sehingga pernah dijemput di Good Morning America dan beberapa acara ESPN. Seiring popularnya mereka, Dude Perfect juga telah menghasilkan video dengan sejumah atlet professional termasuk Odell Beckham Jr, Drew Brees, Chris Paul dan Dale Earnhardt Jr.

  Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 4. DanTDM (USD18.5 juta). Streamer video game berasal dari Australia, Daniel “DanTDM” Middleton adalah Youtuber yang menerima bayaran tertinggi tahun lalu dengan jumlah USD16.5 juta. Pendapatannya meroket, begitu juga penghasilan pakaian peribadi keluarannya. Middleton terkenal selepas melakukan streaming di permainan Minecraft dan baru-baru ini dilantik dalam Ralph Breaks The Internet Disney sebagai e-Boy.

  Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 5. Jeffree Star (USD18 juta) – Sebelum terkenal di You Tube, Jefree Star telah terkenal di saluran MySpace sebelum dia beralih ke You Tube sejak 2014.Banyak penghasilannya mengenai kecantikan, tutorial dan vlog peribadi. Dia mempunyai 13 juta pelanggan dengan penghasilan 300 video.

Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 1. Markiplier (USD17.5 juta) – Mark Edward atau “Markkilpier” antara You Tuber popular lebih dari 5 tahun lalu. Dirinya sering berkolaborasi dengan You Tuber berpengaruh lain. Sebelum menjadi You Tuber, Markiplier belajar dalam bidang jurutera perubatan namun berlaku beberapa kejadian yang membuatnya berubah mengejar karier di You Tube. Pernah didiagnose ada ketumbuhan, putus dengan kekasihnya, diberhentikan kerja dan akhirnya dirinya memilih memulakan pendapatan melalui channel You Tube. Kini dia mempunyai 23 juta pengikut.

  Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 2. VanoosGaming (USD17 juta) – VanoosGaming adalah saluran yang ditubuhkan oleh gamer berasal dari Kanada iaitu Evan Fong. Dalam videonya, Evan jarang memunculkan diri namun editingnya yang sangat menarik, berbentuk komedi dan karya seni yang asli menjadikan salurannya dikenali ramai. Untuk menambah pendapatan, dia mereka pakaian dan muzik yang diberi nama Rynx.

Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

IKLAN
 1. Jacksepticeye (USD16 juta) – Streamer permainan video Irlandia, Sean “Jacksepticeye” McLouughlin adalah salah seorang You Tuber pertama yang menjadi sebahagian dari jaringan Revelmode yang ditaja oleh Disney dari PewDiePie sekaligus membuatkan dirinya mengumpul jumlah pengikut yang besar. Namun bila Disney membuang Revelmode, Mc Loughlin akhirnya beralih ke Disney XD, saluran tv yang dikhaskan untuk kanak-kanak dan golongan remaja. Kerjayanya sebagai hos membawanya ke Eropah dan Amerika Utara sekaligus membuatkan meraih pendapatan USD16 juta.

Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 1. PewDiePie (USD 15.5 juta) – Sebelum ini Felix “PewDiePie” Kjellberg adalah Youtuber paling sukses di dunia. Namun skandalnya baru-baru ini yang menuduh pengikut video game sebagai rasisme dan anti- Semitisme telah membuatkan dirinya kehilangan tajaan pendapatan. Biarpun begitu, dia berjaya meningkatkan jumlah pendapatnnya kepada USD3.5 juta dollar. Masa yang sama PewDiePie masih memiliki pelanggan terbanyak dari setiap akaun tunggal di You Tube dengan lebih 92 juta langganan tetapi saluran You Tube yang memberi fokus kepada Bollywood T Series menjatuhkan pendapatnnya.

Ini 10 Youtuber Terkaya Dunia, Malaysia Masuk List Tak?

 1. Logan Paul (USD14.5 juta)– Vlogger Logan Paul antara You Tuber popular dan memberi pendapatan tertinggi empat tahun lalu. Namun ratingnya mula jatuh apabila dia menyiarkan mayat mangsa bunuh diri di Hutan Aokigahara, Jepun, lokasi terkenal bunuh diri mengakibatkan You Tube mengeluarkannya dari program Google Preferred yang mempengaruhi pendapatan iklanya. Namun salurannya terus mengumpul pengikut dan mendapat pendapatan dari dagangan peribadi dan penampilan selebriti. Sekalipun terpalit kontroversi di Jepun, tapi dia berjaya meningkatkan pendapatannya sebanyak USD2 juta dalam setahun.

Ternyata, You Tuber Malaysia belum berjaya mencapai tahap sebagaimana You Tuber di luar negara kerana hanya Namawee mempunyai jumlah pengikut 1.1 juta sekaligus meletakkan dirinya sebagai You Tuber popular di Malaysia.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI