Admit it. Dalam seharian kamu sebagai seorang remaja, kebosanan adalah antara mush utama. Setiap hari ada sahaja perkara yang perlu dilakukan dan percaya atau tidak jika kita tiada benda nak buat dan mula rasa bosan, itu antara perasaan yang paling tak seronok kita rasai.

Bayangkan kamu dalam sebuah pesawat; sebagai contoh penerbangan ke Korea yang mengambil masa lebih kurang enam jam apa yang kamu buat untuk hilangkan rasa bosan. Yes, kamu akan cari sesuatu untuk dilakukan tidak kiralah baca buku, menonton filem atau bermain permainan video. Generasi kita sekarang bertuah kerana boleh dikatakan semua orang memiliki telefon pintar.

Bagaimana Boleh Jadi Seorang Yang Lebih Produktif? Senang Saja, Kuasai Rasa Bosan!

Otak Manusia Tidak Suka Rasa Bosan

Betul tak kalau rasa bosan, kita akan laju saja cari benda nak buat. Bila bosan lakukan satu kerja kita akan lakukan benda yang lain yang kurang bosan.

IKLAN

Ini boleh menjadi satu masalah besar terutamanya bila kamu harus menyiapkan kerja-kerja penting seperti assignment atau menepati deadline yang harus dipatuhi. Fikirkan senario ini; kamu harus menyiapkan assignment atau laporan dengan segera kerana esok harus submit kepada cikgu atau lecturer. Semasa menyiapkannya kamu berasa bosan seketika lalu bukan YouTube. Ketahuilah tindakan begini boleh mengundang bencana! Inilah natijah yang akan berlaku dan boleh menggangu hidup kita jika ‘tunduk’ kepada rasa bosan.

Kuasai Rasa Bosan

Actually, ini bukan artikel tentang bagaimana untuk hapuskan rasa bosan tetapi bagaimana untuk mengawalnya.

Pertama sekali, kamu harus assume yang sebelum melakukan sesuatu kamu akan berasa bosan. Ia adalah satu perkara normal dan kadang-kadang memang kita tak boleh mengelak. Apa yang perlu kamu lakukan?

IKLAN

Bagaimana Boleh Jadi Seorang Yang Lebih Produktif? Senang Saja, Kuasai Rasa Bosan!

Rancang Corak Kerja

Kamu tahu kamu seorang yang mudah berasa bosan terutamanya menyiapkan satu kerja yang bukanlah kegemaran. Buat jadual dan jangkaan tempoh kerja. Contohnya untuk setiap satu ke dua jam kamu bekerja, kamu akan berehat selama 5 minit untuk lakukan perkara lain. Lari sekejap daripada fokus kerja dan relakskan otak dengan melakukan aktviti melibatkan pergerakan. Kajian mendapati mengambil tempoh selang untuk berehat mmerupakan cara paling efektif untuk meningkatkan produktiviti dan mampu mengurangkan rasa stres.

Latih Diri Untuk Lebih Toleran Dengan Rasa Bosan

Ini merupakan cara bagaimana untuk kamu meningkatkan kemampuan untuk lebih fokus dan latihan minda untuk lebih fokus. Dengan melatih minda menjadi lebih positif, kamu akan kurang rasa bosan dan sceara tak langsung prestasi kerja juga meningkat.

IKLAN

Seharian berada di kuliah menyiapkan tugasan juga boleh menjadi latihan konsentrasi. Lama-kelamaan kamu akan perasan jika konsentrasi tinggi kamu akan sukar berasa bosan. Jika kamu berasa bosan, jangan hukum atau salahkan diri sendiri mengapa kamu boleh jadi begitu. Itu merupakan satu perkara normal. Dan percayalah orang yang mampu menguasai rasa bosan boleh menjadi lebih produktif.

Sumber:
Psychology Today: Why People Get Bored