HANA TAJIMA, bukan nama asing yang perlu untuk diperkenalkan lagi.

Dari golongan remaja di universiti sehinggalah ke perempuan muda yang sedang bekerja, stail Hana Tajima sentiasa dapat dilihat pada cara kita menata gaya stail harian.

Ingin Hargai Diri & Tak Tahan Dikritik, Ikon Hijabi Hana Tajima Akui Tidak Lagi Bertudung

Ingin Hargai Diri & Tak Tahan Dikritik, Ikon Hijabi Hana Tajima Akui Tidak Lagi Bertudung

Memeluk Islam sejak berusia 18 tahun dan lebih 10 tahun mencipta identiti sebagai seorang pereka fesyen dan fesyenista berhijab, tempias stail Hana Tajima turut dapat dirasai di Malaysia..

Hana Tajima juga telah beberapa kali berkolaborasi bersama jenama fesyen dari Jepun, Uniqlo termasuklah untuk koleksi 2021, pasti korang pun ada koleksi daripada Hana untuk dimuatkan ke dalam gerobok masing-masing.

IKLAN

Namun, satu berita yang tidak ‘sedap’ didengari daripada wanita kacukan Jepun dan Amerika Syarikat ini. Hana Tajima mengakui sudah lagi tidak bertudung disebabkan tertekan untuk menjadi Muslimah mengikut perspektif dikehendaki masyarakat. Menurutnya, beliau juga membawa beban tidak dikehendaki kerana ia membuka ruang untuk dirinya terus menerus menjadi mangsa kritikan umum.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hana Tajima (@hntaj)

Tidak Mudah Puaskan Hati Orang

IKLAN

Melalui perkongsian video di laman sosial Instagramnya lagi, Hana menyatakan yang dia berasa agak sukar untuk membincangkan hal ini dan beliau sudah memikirkan perkara berkenaan dalam satu tempoh yang agak lama. Tambahnya, sukar untuk mencari keseimbangan di dalam dirinya dan hijab serta bukan mudah untuk terus menutup auratnya semata-mata demi memuaskan hati orang lain.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hana Tajima (@hntaj)

IKLAN

Ingin Lebih Menghargai Diri

Menurutnya lagi, dia ingin berubah menjadi seseorang yang lebih menghargai diri dan cuba mengalihkan fokus terhadap pendapat yang mengatakan tudung sebagai kayu pengukur kepada kebaikan. Walaupun Hana suka akan hijabnya dan masih belajar untuk menyukainya, namun ia bukannya sebahagian daripada identiti luarannya lagi dan lebih kepada sebahagian daripada dalam dirinya.

Menyengah ke laman instagramnya, Hana turut berterima-kasih kepada semua kerana memberikan kata-kata semangat dan sokongan buat dirinya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hana Tajima (@hntaj)

Hmm…secara jujurnya penulis agak kecewa mendengar perkhabaran dari Hana Tajima ini, tapi tak apalah kita doakan jela yang terbaik untuk Hana Tajima dan moga Allah berikan hidayah kepadanya untuk berhijab dan menjadi ikon hijab kembali…Mudah-mudahan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI