Siapa yang tidak suka dengan keletah dan juga kandungan yang dimuatnaik oleh influencer ataupun pempengaruh media sosial, Kimchibudu. Pasangan suami isteri, Muhamad Khalid Ismail dan Lee-Seul merupakan personaliti yang cukup menghiburkan dengan kandungan yang berinformasi di laman YouTube mereka selain berkongsi perjalanan kehidupan mereka di laman Instagram juga.

Khalid yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan berhijrah ke Seoul, Korea Selatan 14 tahun lepas dan menjadikan bandaraya tersebut sebagai kampung keduanya. Dalam hantaran terbaru di laman Instagram, dia menceritakan kegembiraan dan juga rasa bersyukur atas anugerah yang diberikan kepadanya.

 “Terima kasih Seoul diatas penghormatan dan penganugerahan darjah dan pingat Seoul Honarary Citizenship/ Rakyat Kehormat Seoul. Satu penghormatan besar bagi diri saya. Sejak kali pertama menjejakkan kaki ke Seoul 14 tahun lepas pada 2007 dan menjadikan Korea Selatan kampung ke-2 saya, inilah penghormatan tertinggi pernah saya terima dari pihak kerajaan di Korea Selatan.

IKLAN

Terima kasih Seoul kerana menghargai usaha saya dan isteri dalam menjadikan Seoul sebuah Bandaraya Global yang mesra muslim dgn mengenengahkan pelancongan halal dan menjadi salah satu duta kecil yang menghubungkan Malaysia dan Korea Selatan tambah-tambah lagi tahun ini adalah ulang tahun ke-60 hubungan diplomasi antara Malaysia-Korea Selatan,” ujarnya.

IKLAN

Selain itu dia juga mengucapkan terima kasih kepada keluarga, guru, sahabat , pegawai kedutaan Malaysia di Seoul terutama bekas Duta Malaysia ke Korea, Datuk Ashri Muda, Naib Pengerusi Pertubuhan Pelancongan Seoul, Pengerusi Perikatan Bisnes Global Korea, Pengarah Pusat Heanem Gangdong dan Ketua Pengawai Eksekutif TVM TV Channel yang selama ini banyak membantunya.

Kandungan yang dimuat naik oleh Khalid dan juga isterinya dilihat sebagai satu simbolik yang mempromosikan pelancongan halal serta hubungan Malaysia dan Korea Selatan yang sudah terjalin baik sejak 60 tahun lalu.

IKLAN

Walaupun menerima anugerah tersebut dan kini menetap di Seoul, Khalid ada menjelaskan yang ini tidak bermakna dia sudah menukar taraf kewarganegaraannya. Dia masih lagi warganegara Malaysia dan akan setia bersama negara tercinta ini.

Sumber: Instagram Khalid & Lee Seul