Ekspektasi semakin tinggi, peluang semakin mengecil..

 

 

Episod separuh akhir Hero Remaja 2020 melabuhkan tirainya pada minggu ini dengan penuh kejutan.

Pertama sekali, 7 orang finalis tidak menyangka tugasan pada peringkat ini akan membawa mereka ke dua buah negeri berbeza untuk cabaran mini dan maxi.

Ditemani mentor jelita dan juara Puteri Muslimah Asia 2018 iaitu Uyaina Arshad, cabaran sebagai seorang standupper di bandaraya Melaka mencabar skil mereka untuk menghasilkan slot video pendek mengenai keunikan rumah tradisional Malaysia dalam tempoh yang singkat.

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Tanpa sempat melepaskan lelah, mereka dibawa pula ke Kelantan untuk melaksanakan cabaran maxi sebagai seorang hos travelogue yang menyentuh tradisi serta adat masyarakat Melayu di sana

Menurut juri tetap, Dato’ Hans Isaac, ini bukan lagi masa untuk alasan seperti, ‘Saya akan cuba dan belajar.’

Kata beliau, “Kami sedang menilai mereka sebagai seorang penggiat seni profesional.” Scha Alyahya turut bersetuju dan tidak sabar untuk menantikan potensi masing-masing sebagai salah seorang finalis Top 5 Hero Remaja 2020.

Jom lihat apa komen juri mengenai 7 orang finalis tersebut.

 

IKLAN

JABIR

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Sebagai pesaing yang memenangi cabaran mini, cara pengacaraan Jabir diakui okay di mata juri walaupun kadangkala ia kelihatan sedikit ‘forced’ ataupun kurang natural.

HANS: Cara pertuturan awak mengingatkan saya kepada diri saya dahulu semasa muda, kita bercakap terlalu pantas disebabkan campur-baur perasaan di depan kamera. Kita excited, kita nervous.

Cuma satu perkara yang ingin saya tegur, I think your ego gets in the way bila awak melakukan performance yang bagus. Kita kena ingat, sebagai hos dan pengemudi rancangan, it is not always about us. It is also about the crew.

MEERQEEN

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Bagi peserta yang mendapat tugasan membuat keris ini pula, juri merasakan Meerqeen masih perlu belajar untuk melakukan tugasan berseorangan. Tanpa kehadiran rakan hero lain, kadangkala dia kelihatan lost.

SCHA: Saya suka presence awak di hadapan kamera tetapi awak perlu pandai adjust diri bila bercakap di depan kamera. Ya cuaca panas sebenarnya boleh mencepatkan degupan jantung dan ia selalu membuatkan mana-mana pengacara terlupa skrip dan rasa cemas.

IKLAN

Jadi awak perlu pandai untuk sesuaikan diri dengan cepat dan belajar teknik pernafasan yang betul.

UMAR

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Seperti yang ramai telah tonton, Umar memperolehi komen yang agak pedas untuk cabaran mini sewaktu di Melaka. Disebabkan kesuntukan masa, Umar berdepan masalah untuk menyiapkan tugasan dengan cermat walaupun Scha Alyahya mengharapkan menjadi salah seorang finalis yang berjaya.

HANS: Satu perkara yang saya lihat, awak terlalu tensed. Ini Hero Remaja, tetapi cara pengacaraan awak seperti rancangan dokumentari. Jadi Umar, awak perlu tahu audience awak yang sedang menonton adalah remaja yang sebaya atau lebih muda dari awak.

HAZIQ

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Haziq membuatkan juri berbelah bahagi. Bagi Scha, dia selesa dengan interaksi Haziq yang santai di hadapan kamera. Namun bagi Dato’ Hans, cara tersebut kelihatan terlalu kasual sehingga beliau beranggapan Haziq adalah selebriti jemputan rancangan, bukannya hos.

IKLAN

SCHA: Saya faham apa yang Dato’ cakapkan. Tetapi saya masih rasakan Haziq telah melakukan tugasan dengan baik. Smooth saja flow ketika awak membawa penonton di sekeliling Pasar Siti Khadijah.

IMRAN

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Setelah muncul sebagai juara di episod keenam, Imran bergelut dengan tugasan pengacaraan pada minggu separuh akhir. Bukannya dia tidak mengacara dengan berkesan, namun hasil video dengan topik wayang kulit itu seakan tidak menjadi.

HANS: Wayang kulit adalah di antara budaya negara kita yang paling berharga bagi saya. Mengapa? Ramai remaja sekarang yang sudah tak mengenali wayang kulit. Jujurnya, video Imran mempunyai banyak loophole yang sepatutnya tidak berlaku.

Awak perlu fikirkan apa poin yang penonton ingin tengok, you have to be convincing as a host. Persembahan awak pada minggu ini bagi saya tersekat and that is unfortunate.

NADHIR

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Finalis berusia 24 tahun ini menerima pujian daripada juri yang merasakan dia menunjukkan kesungguhan dalam tugasan pengacaraan. Walaupun berdepan dengan tetamu jemputan (pembuat wau bulan) yang gemar berceloteh, Nadhir kekal tenang dan tahu untuk melayan.
SCHA: Saya tahu awak inginkan ini secara serius. Jujurnya, awak stand out dan betul-betul membawa penonton dalam perjalanan cerita wau bulan. It is also good apabila awak mencuba elemen pantun dan menyanyi sedikit dalam bahasa Kelantan, ia membuatkan penonton lebih dekat dengan budaya di sana.
Bagaimanapun, awak perlu lebih berhati-hati dengan campuran Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris apabila bercakap mengenai topik budaya seperti wau bulan.

ANIQ

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

Tanpa mempunyai pengalaman dalam bidang pengacaraan, Aniq kurang berjaya untuk mengawal perasaan cemas mahupun mewujudkan suasana yang relaks di dalam set. Bertempat di kawasan pembuatan gasing, Aniq hanya mulai relaks sewaktu di penghujung penggambaran ketika bermain permainan tradisional itu.
SCHA: Banyak kesalahan dalam pemilihan kosa kata awak, ada yang tidak tepat untuk menggambarkan gasing. Malangnya awak tidak dapat menangkap perhatian kami berdua sebagai penonton. Pengacaraan akan bertambah lancar dengan pengalaman.
Jangan risau, peluang ini seharusnya membuatkan awak lebih bersungguh-sungguh untuk melakukan dengan lebih baik pada masa akan datang.
*

Episod berakhir apabila 5 orang finalis diumumkan sebagai peserta terakhir Hero Remaja 2020.

Tahniah kami ucapkan kepada Jabir Meftah, Haziq Nazimuddin, Umar Hisham, Meerqeen dan Nadhir Nasar. Untuk dua lagi finalis iaitu Aniq Suhair dan Imran Aqil, Scha dan Dato’ Hans masing-masing melihat mereka mempunyai potensi yang amat besar selepas Hero Remaja 2020.

“I Think Your Ego Gets In The Way” – Drama Episod 7 Di Kelantan

“Imran dan Aniq merupakan di antara peserta yang termuda dan mereka berjaya membuktikan bahawa usia bukanlah segala-galanya. Kami ucapkan all the best kepada mereka berdua,” kata Scha.

Adakah korang setuju dengan keputusan episod separuh akhir ini? Dan bagaimana pula nasib episod finale setelah Malaysia masih dalam situasi perintah kawalan pergerakan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI